Η καλύτερη επίδοση στην εισροή Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) από το 2009 και μετά καταγράφηκε το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο «Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός». Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, η τάση αύξησης των ξένων επενδύσεων θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, οι ΞΑΕ έφτασαν το 2017 στα 3,6 δισ. ευρώ (έναντι 2,8 δισ. το 2016), που είναι το υψηλότερο μέγεθος από την αρχή της κρίσης. Ωστόσο, η αναλογία Ξένων Επενδύσεων προς ΑΕΠ παραμένει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε έρευνα της εταιρείας Metron Analysis, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 επικεφαλής σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
- Δύο στους τρεις CEOs υποστηρίζουν ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.
- Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν να προχωρήσουν στο μέλλον σε επενδύσεις στη χώρα μας.
- Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι αυτές οι επενδύσεις προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

Σημειώνεται, ότι τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκπροσωπούν εταιρείες με έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, αφού οι εννέα στις δέκα από αυτές έχουν επενδύσει στην Ελλάδα ποσά που αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Συνολικά, οι πολυεθνικές έχουν σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, καθώς από τις 170 επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ οι 51 ελέγχονται από πολυεθνικές και καταγράφουν τζίρο 11, 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αίσθηση της βελτίωσης της εικόνας ως προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων οφείλεται, κυρίως, στην αντίληψη εξόδου από την οικονομική κρίση. Τα στελέχη των πολυεθνικών θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επικεντρώσει τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων κυρίως στον τουρισμό, την εστίαση, την εκπαίδευση, τον πρωτογενή τομέα, την ενέργεια, τις υπηρεσίες υγείας, τις μεταφορές και το Real Estate.

Ως ανασταλτικοί παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρονται το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον και οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας κεφαλαίου και εργασίας, η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, το διοικητικό περιβάλλον, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, η περιορισμένη έρευνα και καινοτομία. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η γενική κατάσταση των υποδομών.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο τα στελέχη των πολυεθνικών έχουν θετικότερη αντίληψη για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό σε σχέση με την εντύπωση που επικρατεί στις έδρες των επιχειρήσεων.