Η πιθανή εξαγορά πιθανή εξαγορά της ναυπηγικής μονάδας της Ελευσίνας από την ONEX Technologies Group, θα δημιουργούσε μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές και ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες της Μεσογείου και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς ομίλους της Ελλάδας με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 Αυτό σημειώνει σε άρθρο του στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ο Ιωάννης Σταματόπουλος - Executive Financial Consultant to BoD, ONEX Technologies Group.

Αναλυτικά το άρθρο με τίτλο: «ONEX Technologies Group: Ο πρωτοπόρος αμερικανικός όμιλος επιχειρήσεων που στοχεύει στην αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευής και ναυπηγικής» αναφέρει τα εξής:

 «Το ONEX Technologies Group, με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι μια διεθνής εταιρεία τεχνολογίας και επενδύσεων με παρουσία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η οποία συνδράμει στην ανάπτυξη και υπεροχή των πελατών της μέσω τεχνολογικών λύσεων, προηγμένων υπηρεσιών και προϊόντων αιχμής, προσφέρει μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στους επενδυτές της και καινοτόμα συνεργατικά μοντέλα χρηματοδότησης για τους stakeholders της.

 Ο όμιλος αποτελεί μια πλατφόρμα διαφοροποιημένων επενδύσεων σε στρατηγικούς επιχειρηματικούς τομείς, όπως αυτούς της αεροπορικής υποστήριξης, της ναυπηγικής και της ναυπηγοεπισκευαστικής, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών, των ενεργειακών λύσεων καθώς και των υπηρεσιών ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης - outsourcing.

Η επενδυτική δραστηριότητα και παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα ξεκινά ήδη από το 2008. Στη συνέχεια, το 2009 ο όμιλος ίδρυσε στην Ελλάδα, την Glonatech μια από τις πλέον καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της νανοτεχνολογίας και τεχνολογίας υλικών και η οποία τιμήθηκε το 2013 και το 2015 στο διεθνή διαγωνισμό Cleantech στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ως μια από τις 5 καλύτερες παγκοσμίως στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών.

Σημαντικές βραβεύσεις για την ONEX και τον ιδρυτή της Πάνο Ξενοκώστα

Σημειώνουμε πως μια από τις εταιρείες του Ομίλου στην Ελλάδα, η ONEX SA, βραβεύτηκε το 2014 και 2015 ως μια από τις 100 καλύτερες στην Ευρώπη, ενώ ο ιδρυτής,, τις ίδιες χρονιές, ως ένας από τους 10 καλύτερους Ευρωπαίους επιχειρηματίες.

 Από το 2016, ο όμιλος οραματίστηκε την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευής, ενός κλάδου που είναι σε προβληματική κατάσταση και οικονομικό μαρασμό τα τελευταία 40 χρόνια. Η στόχευση στην εξαγορά, αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του ιστορικότερου ελληνικού και μεσογειακού ναυπηγείου, αυτό του  Πάνος Ξενοκώστας, εστέφθη, σε σύντομο χρονικό διάστημα για τα ελληνικά δεδομένα, με επιτυχία.

Μέσω μιας νέας εταιρείας του ομίλου, της ONEX SHIPYARDS, αφού κατάφερε να αναδειχθεί σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή το Νοέμβριο του 2017 από την ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 μέσω ενδιάμεσης εταιρείας συμφερόντων του, την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, την ανακαίνιση και ολική ανακατασκευή του, δημιουργώντας αμέσως περί τις 310 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, το μέχρι πρότινος πτωχευμένο ναυπηγείο, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 40 πλοία διεθνών εμπορικών εταιριών - γεγονός το οποίο αποτελεί ένα ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα, ενώ ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 100-120 για το 2019 εκτινάσσοντας τις θέσεις εργασίας στις 500. 

 Από το Νοέμβριο του 2018, ο Όμιλος μετά και την θετική απόφαση/έγκριση από το Πρωτοδικείου Σύρου του σχεδίου εξυγίανσης, είναι στην διαδικασία μεταβιβάσεων και των περιουσιακών στοιχείων στην θυγατρική εταιρεία του στην Ελλάδα, την ONEX SYROS SHIPYARDS.

 Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα νέο και σαφές δείγμα της αλλαγής της νοοτροπίας στη χώρα, ως προς την υποδοχή ξένων επενδύσεων οι οποίες αντιμετωπίζονταν με επιφυλακτικότητα και καθυστερήσεις κατά το παρελθόν.

 «Βλέπουμε την αλλαγή σε όλα τα επίπεδα πια να είναι εμφανής», τονίζουν τα στελέχη της ONEX Technologies. «Το κράτος ενισχύει την εξωστρέφεια, καλωσορίζει πλέον τους επενδυτές και δημιουργεί με σταθερά βήματα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να αναπτυχθούν στην Ελλάδα υγιείς επενδύσεις με γνώμονα την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη, την αποκέντρωση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

 Επιπλέον ο Όμιλος ONEX Technologies διά μέσω της ONEX SYROS SHIPYARDS, θα επεκτείνει τις δραστηριότητες του Νεωρίου Σύρου σε νέες αγορές προσφέροντας υπηρεσίες όπως μετασκευές μέσων εξόρυξης υδρογονανθράκων, κατασκευές και συντηρήσεις ναυτικών αμυντικών συστημάτων, υπηρεσίες mega yachting, μετατροπές LNG κοκ. Το μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου με στόχο τη μετατροπή του σε ένα υπερσύγχρονο «πράσινο ναυπηγείο» βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάρτιο του 2018, επιλύοντας ήδη χρόνια περιβαλλοντικά και εργασιακά ζητήματα με κοινωνικές προεκτάσεις. Οι δραστηριότητες και επεκτάσεις θα δημιουργήσουν μέχρι το τέλος του 2020 πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας πνοή στην τοπική αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

 Αξίζει να αναφερθεί, πως ο όμιλος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και για την ναυπηγική μονάδα της Ελευσίνας, και έχει ήδη προσκληθεί επίσημα για να συζητήσει την πιθανή εξαγορά της. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές και ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες της Μεσογείου και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς ομίλους της Ελλάδας με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».