Ιδιαιτέρως σημαντική ημέρα η σημερινή για την MYTILINEOS και γενικότερα για την ελληνική ενεργειακή βιομηχανία, με την εταιρεία να πραγματοποιεί την τελετή θεμελίωσης της νέας ενεργειακής της μονάδας Άγ. Νικόλαο, Βοιωτίας, η οποία θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Μυτιληναίος: Αναγκαία η αύξηση της «πράσινης» ενέργειας - Η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου,  Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε τη σημασία της μεταστροφής προς την «πράσινη» ενέργεια, ενώ δεσμεύτηκε πως η Mytilineos θα παίξει κομβικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φτάσει, μέχρι το 2030, το 35%. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της Mytilineos, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση, ανέφερε: «Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα και ειδικότερα τη νέα εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί και από 20% που είναι ο στόχος σήμερα, θα φτάσει το 35% ο 2030. Ο στόχος που θέσατε», είπε ο κ. Μυτιληναίος στον κ. Μητσοτάκη, «δεν είναι απλώς φιλόδοξος. Είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητα σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε επίσης ότι η «νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία».

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη συνεργασία με την αμερικανική General Electric για τον εξοπλισμό της μονάδας φυσικού αερίου είπε πως «η υπερσύχρονη τεχνολογία της GE που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει στην πιο αποδοτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά εργοστάσια κατά 70%».

Μητσοτάκης: Συγχαίρω τον όμιλο, παράδειγμα, ενεργειακό και επενδυτικό, η νέα μονάδα

Παράδειγμα προς μίμηση χαρακτήρισε την μεγάλη επένδυση της Mytilineos ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο όσον αφορά το ενεργειακό κομμάτι αλλά και γενικότερα στην ανάγκη που έχει η χώρα για μεγάλες επενδύσεις.

«Συγχαίρω τον όμιλο που εμπιστεύεται τη χώρα και τους ανθρώπους της και δημιουργεί δουλειές για τους Έλληνες και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως την ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Η επένδυση απέσπασε μόνο θετικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις αρχές και δείχνει ότι μπορούμε να παράγουμε νέο πλούτο και να έχουμε φθηνή ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση συμβαδίζει με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την αντικατάσταση του λιγνίτη από πιο ήπιες μορφές ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για νέες θέσεις εργασίας και πιο φθηνή τιμή του ρεύματος και τον περιορισμό της αιμορραγίας που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού. 

Επανέλαβε, τέλος, τη δέσμευση του για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, τονίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα προχωρά πιο μπροστά ακόμα και από τη Γερμανία που έχει δεσμευτεί για απανθρακοποίηση έως το 2038». Αναφορικά με τις περιοχές όπου θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την εκπόνηση master plan με στόχο τη μετάβαση στη νέα εποχή και κυρίως «οι περιοχές αυτές να αναδειχθούν σε πόλους έλξης επενδύσεων».

Με αφορμή τη μεγάλη επένδυση της Mytilineos, ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάλεσμα για ακόμα περισσότερες επενδύσεις. «Η νέα κυβέρνηση ήδη ήρε τα capital controls, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία και απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο και τους προέτρεψε σε επενδύσεις: «Κανείς πια δεν θα μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα, η χώρα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων, σε έναν τόπο ζηλευτό, που όλοι αναγνωρίζουν φιλικό για τις επενδύσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

mytilineos mitsotakis

CEO της GE Electric Power Europe: Στην διεθνή ελίτ το νέο εργοστάσιο της Mytilineos

Από τη μεριά του ο CEO της GE Electric Power Europe Michael Rechsteiner επισήμανε για το νέο εργοστάσιο της Mytilineos, πως με την τεχνολογία H Class κατατάσσεται στην ελίτ των διεθνώς μονάδων διεθνώς. Ο ίδιο σημείωσε πως η μονάδα αποτελεί ορόσημο για την GE καθώς είναι ο 100ος αεριοστρόβιλος που κατασκεύασε η εταιρία, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση του στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μυτιληναίο για τις κινήσεις της απανθρακοποίησης της αγοράς.

H νέα μονάδα

Πρόκειται για νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στο Ενεργειακό Κέντρο της MYTILINEOS στον Άγ. Νικόλαο, Βοιωτίας. Για την κατασκευή της μονάδας, έχει επιλεγεί τεχνολογία class H της GE με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Σημειώνεται ότι η συνολική ισχύς της μονάδας θα είναι 826MW, σημαντικά υψηλότερη από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης δεν θα ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση των €300 εκατ., δεδομένου ότι τη κατασκευή του έργου έχει αναλάβει ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών – METKA. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

«Το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου φιλοδοξούμε να συνεχίσει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το ενεργειακό κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος» σημείωσε από την πλευρά του ο Γ.Δ. Ενέργειας της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή και συνέχισε: «Αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της στρατηγικής μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές».