Εννέα κλάδοι της ελληνικής οικονομίας θα προβληθούν στην παγκόσμια έκθεση EXPO DUBAI 2020, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της εθνικής μας συμμετοχής, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece και αναπληρωτής γενικός επίτροπος ΕΧΡΟ, Γιώργος Φιλιόπουλος.

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 192 χώρες και αναμένεται να ξεναγηθούν στα περίπτερα των αποστολών τουλάχιστον 25 εκατομμύρια επισκέπτες, και η χώρα μας θα δώσει έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σχεδιασμός του ελληνικού περιπτέρου θα βοηθήσει τους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για όλους τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με σκοπό να τους προσφέρει μια ολιστική εμπειρία. Οι κλάδοι που έχουν επιλεγεί ως πρώτη προτεραιότητα είναι:

Yποδομές, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακή αποδοτικότητα, βιώσιμος τουρισμός, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και διασυνδέσεις, ναυτιλία, αγρο-διατροφικός τομέας, μεταποίηση και φαρμακοβιομηχανία.

Σημειώνεται ότι σκοπός είναι η διάχυση της τεχνολογικής καινοτομίας σε όλους τους παραπάνω τομείς.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές στην εκδήλωση, η Εxpo Dubai 2020, θα διεξαχθεί από τις 20 Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 10 Απριλίου 2021, με θέμα Connecting Minds, Creating the Future. Το κύριο μήνυμα της έκθεσης αφορά στην προαγωγή των ιδεών της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και της ελευθερίας κίνησης ιδεών, αγαθών και ανθρώπων. Τα τρία υποθέματα της αφορούν την Ευκαιρία, την Κινητικότητα και την Βιωσιμότητα. Η ΕΧPO DUBAI 2020 αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός που έχει διοργανωθεί στον αραβικό κόσμο μέχρι σήμερα και στοχεύει στην σύσταση μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για επενδύσεις, συμφωνίες και διεθνείς συνεργασίες.

Παρουσιάζοντας την εθνική συμμετοχή εκ μέρους της εταρείας SALFO SA, ο Κώνστας Δημητρός υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός του λογοτύπου της χώρας μας και το ίδιο το περίπτερο, κατασκευαστικά βασίζονται στην ιδέα της γραμμής που δένει όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μία σπείρα που εμπνέεται από τον μίτο της Αριάδνης, θυμίζοντας ένα κουβάρι που ξετυλίγεται και οδηγεί στον σωστό δρόμο.

Γιατί επιλέχθηκε η σπείρα και η ευθεία

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η σπείρα συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και την δυναμική κίνησή του. Συμβολίζει τον χρόνο, τη διαχρονικότητα, την ανάπτυξη, τη συνέχεια, την ίδια τη ζωή. Η Σπείρα είναι το υπέρτατο σχέδιο, ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκε από την παλαιολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο. Είναι ένα περίπλοκο αλλά πανίσχυρο σύμβολο, που το συναντάμε και σε πάρα πολλούς αρχαίους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η σπείρα συνεχίζει σε ευθεία γραμμή, χωρίς αρχή και τέλος, συμβολίζει τη συνέχεια και αποτελεί κεντρική έννοια των μαθηματικών.

Η σπείρα έχει επίσης τον ίδιο συμβολισμό με τον λαβύρινθο, και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το πέρασμα στην Ελλάδα του αύριο - υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση.