Επενδύσεις αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση και –το κυριότερο– την ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2019 ξένες εταιρείες.

Πρόκειται για ομίλους, οι οποίοι ήλθαν, είδαν και… αποφάσισαν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς αναγνώρισαν τις σημαντικές προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών που προσφέρει. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καλυφθεί και το σημαντικό επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας στην ανάπτυξη ακινήτων στη χώρα, καθώς με εξαίρεση μερικές εταιρείες, η Ελλάδα στερείται πλέον σημαντικών «παικτών», ικανών να σχεδιάσουν και να χρηματοδοτήσουν σημαντικές επενδύσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για κινήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς παράγουν θέσεις εργασίας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάθε εταιρεία επικεντρώνεται σε διαφορετικούς «θυλάκους» ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων. Για παράδειγμα, το Zoia Fund, ένας επενδυτικός όμιλος ακινήτων από το Ισραήλ, συνέχισε και το 2019 τις επιλεκτικές αγορές παλιότερων κτιρίων, εντός του κέντρου της Αθήνας, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει 35 κτίρια. Στόχος είναι η ανακατασκευή και ανακαίνιση των ακινήτων και η επανατοποθέτησή τους στην αγορά, είτε ως χώροι φιλοξενίας (π.χ. ξενοδοχεία), είτε ως διαμερίσματα. Όπως τονίζει ο κ. Σάγκι Ρούμπιν, γενικός διευθυντής του Zoia, «η πρόθεσή μας είναι ότι επιχειρούμε να επιστρέψουμε τα κτίρια που αποκτάμε πίσω στους Αθηναίους και εν γένει στους Έλληνες αγοραστές ή ενοικιαστές. Για τον λόγο αυτό, αναπτύσσουμε και προσφέρουμε στην αγορά προσιτές προτάσεις κατοικιών από πλευράς κόστους. Πιστεύουμε πολύ στις γειτονιές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα τα Εξάρχεια, το Πεδίον του Αρεως ή η Καλλιθέα, όπου σήμερα ανακατασκευάζουμε ένα κτίριο με στόχο να προσφέρουμε μικρής επιφάνειας διαμερίσματα σε ανθρώπους μεταξύ 20 και 40 ετών, που αναζητούν ακίνητο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα θα μετεξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε μια πόλη όπως η Μαδρίτη ή το Βερολίνο, με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το Zoia Fund έχει επίσης αποκτήσει ακίνητα, μεταξύ άλλων, στην οδό Αιόλου (το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο με επιπλωμένα διαμερίσματα), στην Καλλιθέα, στο Κολωνάκι, στην Καστέλλα, στο Κουκάκι, στον Πειραιά, στο Γκάζι, στη Νεάπολη και στα Εξάρχεια (Μπόταση).

Παράλληλα, τρία ακόμα κτίρια της εταιρείας αξιοποιούνται ήδη ως επαγγελματικοί χώροι. Το ένα ακίνητο είναι επιφάνειας 3.000 τ.μ. και βρίσκεται επί της Πατησίων, στο ύψος του Μουσείου, ενώ το άλλο βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Το πρώτο ακίνητο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, ενώ το δεύτερο για την εξαιρετική τοποθεσία του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού κτιρίου στο Γκάζι σε έναν σύγχρονο χώρο γραφείων, ο οποίος θα μισθωθεί από την εταιρεία Spaces.

Στον αντίποδα, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Hines επικεντρώνεται στον τομέα των εμπορικών κέντρων και της φιλοξενίας. Κατά το 2019, προχώρησε σε δύο σημαντικές επενδυτικές κινήσεις. Κατ’ αρχάς, ολοκλήρωσε την απόκτηση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας, το οποίο σχεδιάζει πλέον να μετατρέψει σε εκπτωτικό κέντρο με την επωνυμία Gazi Outlet. Το νέο κέντρο θα είναι έτοιμο το 2021. Αντίστοιχα, πριν από λίγους μήνες, η Hines εξασφάλισε, την απόκτηση του πρώην Odeon Starcity, του ψυχαγωγικού κέντρου που λειτουργούσε στη Λ. Συγγρού 111. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο.

Εκτός των παραπάνω επενδύσεων, προχωρεί και η ανάπτυξη του έτερου εμπορικού πόλου της εταιρείας στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Καψάλη, διευθυντή της εταιρείας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των πρώτων 12.000 τ.μ., με ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2020.

Ενδιαφέρον για logistics και ξενοδοχεία

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η κίνηση του σουηδικού ομίλου ακινήτων Sterner Stenhus Greece AB, του οποίου ηγείται ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, να αποκτήσει το 90% της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Pasal Development. Η σχετική διαδικασία προβλέπει την καταβολή ποσού 10 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ μόλις ολοκληρωθεί και κατά το τυπικό της σκέλος (κάτι που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες), θα εισφερθούν και επιπλέον κεφάλαια 13 εκατ. ευρώ, πιθανώς και μέσω τραπεζικού δανεισμού. Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την πλήρη εξόφληση των οφειλών της Pasal, αλλά και για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών κινήσεων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «ως όμιλος έχουμε σημαντική εμπειρία από το χρηματιστήριο και ως εκ τούτου, από την αρχή της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά ακινήτων, μας ενδιέφερε η σχετική προοπτική. Εκτιμούμε ότι η περίπτωση της Pasal Development είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για τον λόγο αυτό προχωρούμε στη συγκεκριμένη συμφωνία». Στόχος σε πρώτη φάση είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της Pasal Development, με πρώτιστο στόχο την περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των logistics, όπου η Pasal διαθέτει το κτίριο των κεντρικών αποθηκών της αλυσίδας Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι εκτός από την απόκτηση του ελέγχου της Pasal Development, η Sterner Stenhus έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Συγκεκριμένα, έχει αποκτήσει το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλατεία Ομονοίας, όπως επίσης δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair).

Σημαντική κρίνεται πλέον και η παρουσία του ολλανδικού ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke, μέσω της ελληνικής του θυγατρικής Ten Brinke Hellas, η οποία έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 70 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο έργο αφορά την κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου επιφάνειας 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση των απαιτούμενων αδειών αναμένεται εντός του 2020, με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 40-50 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα στην Αττική, μία από τις κινήσεις της Ten Brinke που ξεχώρισαν το 2019, αφορά την εξαγορά του οικοπέδου των 15 στρεμμάτων που είχε αποκτήσει πριν από δύο δεκαετίες η ισραηλινών συμφερόντων Plaza Centers.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»