Πυκνώνουν οι μικρής έντασης κεφαλαίου επενδύσεις μεγάλων ξένων επώνυμων ομίλων στην Ελλάδα. Brands με διεθνή παρουσία και αναγνωρισιμότητα και κυρίως με προοπτικές περαιτέρω  ανάπτυξης.

Η σχετική κινητικότητα έχει ξεκινήσει το τελευταίο επτάμηνο και ωριμάζει τώρα με τις πρώτες υπογραφές συμβάσεων. Pfizer, Tesla, Volkswagen, Cisco, SAP, Amazon και eBay είναι οι γνωστότερες από τις εταιρείες που είτε ενισχύουν είτε εγκαθιστούν για πρώτη φορά εδώ δραστηριότητές τους.

Η εμπειρία τους από την επαφή με τις ελληνικές διαδικασίες θα αποτελέσει και οδηγό για τις επόμενες κινήσεις τους, εκτιμούν στην αγορά. Και έτι περαιτέρω μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους ομίλους αν οι κινήσεις αυτές στεφθούν από επιτυχία. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει και να επιταχύνει τις συζητήσεις και τις αδειοδοτήσεις πάντοτε εντός  του υφιστάμενου πλαισίου το οποίο παράλληλα επιχειρεί να απλοποιήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σημειολογικά και ουσιαστικά σημαντικό είναι και το ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων αυτών γίνεται σε νέες τεχνολογίες και τάσεις, προικίζοντας έτσι την ελληνική αγορά με DNA εφαρμοσμένης καινοτομίας και έρευνας και ενισχύοντας την προσπάθεια συγκράτησης εδώ ή και ανάκτησης από το εξωτερικό των νέων επιστημόνων (brain gain).

SAP

Μόλις την Πέμπτη η γερμανική τεχνολογική εταιρεία SAP ανακοίνωσε το «Πρόγραμμα Athinà - Επιμόρφωση Νέων στις τεχνολογίες SAP», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας μεσοπρόθεσμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους, αποφοίτους ανωτάτων σχολών τεχνολογικής ή οικονομικής κατεύθυνσης. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η άμεση απορρόφηση των πιστοποιημένων νέων σε νέες θέσεις εργασίας εντός του οικοσυστήματος SAP. Ο πρώτος κύκλος της εκπαίδευσης και πιστοποίησης θα εστιάζει σε τομείς όπως οι λύσεις ERP, Big Data, Analytics, HCM, CX και Platform & Technology της SAP.

PwC

Την ίδια ώρα, η PwC πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει την ενίσχυση της δραστηριότητάς της στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας προοπτικώς έως και 100 θέσεις εργασίας, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους υφιστάμενους αλλά και νέους συνεργάτες της. Μάλιστα, πρόσφατα μετέφερε τα γραφεία της σε νέο σύγχρονο κτίριο στην Πυλαία που μπορεί να στεγάσει την επέκτασή της.

Cisco

Η Cisco από την πλευρά της προχωρεί σε επένδυση προϋπολογισμού έως και 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Να τονιστεί πως το Κέντρο θα αναπτύσσει τεχνολογίες για τις έξυπνες πόλεις, για το Ιντερνετ των Πραγμάτων (ΙοΤ) και ειδικές εφαρμογές σε τομείς όπως η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία κ.λπ.

Amazon

Σε επένδυση της Amazon Web Services για τη δημιουργία μιας τοποθεσίας Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services προχωρεί ο αμερικανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου. Ηδη υπεγράφη με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μνημόνιο συνεργασίας, με έμφαση στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας.

eBay

Και η eBay, όμως, ήρθε στην Αθήνα, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα την πρώτη παγκοσμίως που υποδέχεται το πρόγραμμα eBay Accor Revival. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ήδη τρέξει σε 15 χώρες και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 500 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την επιτυχία τους στις διεθνείς πωλήσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διαδικτυακής πρόσβασης των 70 ελληνικών επιχειρήσεων που επελέγησαν για ένα νέο ξεκίνημα σε διεθνείς επιτυχημένες πωλήσεις.

Volkswagen

Ο όμιλος της Volkswagen σχεδιάζει πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στην Ελλάδα και ειδικότερα σε κάποιο από τα χαρακτηρισμένα παραμεθόρια, ώστε να είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο η εν λόγω επένδυση. Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν  εντός του επομένου μηνός. Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη Θάσο, όπου θα μπορεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναπτύξει δίκτυο που απαιτείται για να δοκιμάζει οχήματα με αυτόνομη οδήγηση με την παρουσία προσώρας οδηγού στο όχημα. Το συγκεκριμένο project έχει όμως πολύ μεγαλύτερη σημασία. Αν «τρέξει» ομαλά, αυξάνεται η «βαθμολογία» της χώρας στις σχετικές αξιολογήσεις της VW για την επιλογή χώρας ανάπτυξης νέου εργοστασίου μετά τη ματαίωση των σχετικών σχεδίων για την Τουρκία. Το θέμα επιμελούνται τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Pfizer

Θέμα εβδομάδων αν όχι ημερών είναι η υπογραφή των μισθωτηρίων συμβάσεων της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer με την ιδιοκτησία επιλεγμένου ακινήτου στη Θεσσαλονίκη (2.200 τ.μ. γραφείων) όπου και θα αναπτυχθεί επένδυση για τη δημιουργία digital hub. Πηγές του ομίλου αναφέρουν στην «K» πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα 200 και ενδεχομένως έως και 250 νέες θέσεις εργασίας. Το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας εκτιμάται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως τις αρχές του 2021. Το hub θα απασχολεί επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στα αντικείμενα της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και των analytics, ενώ θα υπάρχει τμήμα cyber security.

Tesla

Γνωστότερη όλων των επενδύσεων αυτών έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση της Tesla να αναπτύξει στην Ελλάδα δίκτυο ταχυφορτιστών. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», μάλιστα, έχουν εντοπιστεί και ετοιμάζονται οι σχετικές συμβάσεις για μερικά από τα ακίνητα που απαιτούνται. Η επένδυση  αυτή είναι της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά τον «ηλεκτρικό άξονα» με αφετηρία την Πορτογαλία, συνέχεια σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα με κατάληξη στην Τουρκία. Το ελληνικό τμήμα ξεκινά από το λιμάνι της Πάτρας και μέσω ΠΑΘΕ και Εγνατίας καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. Προς τούτο προχωρούν και οι συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν επαρκώς οι σταθμοί που θέλει να αναπτύξει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Teddy Sagi

H έλευση έστω και με μικρής σχετικά έντασης κεφαλαίου επενδύσεων των Tesla, Pfizer, Volkswagen, PwC, Cisco, SAP, Amazon, eBay είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών που σχεδιάστηκαν αρκετά νωρίτερα και πήραν το πράσινο φως μετά το καλοκαίρι και την ευρύτερη βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα. Μία σειρά άλλων

επενδύσεων, κάποιων κατά πολύ μεγαλύτερων, βρίσκεται τώρα στον σχεδιασμό. Για παράδειγμα, η  «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ευκαιρίες στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη αναζητεί ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος  Teddy Sagi. Ο βασικός μέτοχος μεταξύ άλλων και της Playtech, συναντήθηκε μάλιστα με τον υπουργό Ανάπτυξης στα τέλη του περασμένου έτους και του γνωστοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Να σημειωθεί πως η καθαρή αξία της περιουσίας του Teddy Sagi σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται στα 4,1 δισ. δολάρια.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»