Αισιόδοξος πως η εξαγορά των δανείων της Forthnet αξίας 350 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, και διά αυτών της ίδιας της Forthnet, θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριών μηνών, δηλώνει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος.

Η εξαγορά γίνεται μέσω της θυγατρικής της BC, United Group, η οποία διαθέτει παρουσία στις περισσότερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλλά και συνδρομητική τηλεόραση, και αγοράστηκε από το Private Equity fund που διαχειρίζεται ο κ. Σταθόπουλος πριν από κάποιους μήνες, σε μια συναλλαγή που αποτίμησε την United στα 2,6 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος, βασικός μέτοχος και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής της BC Partners, το χαρτοφυλάκιο της οποίας διαθέτει κεφάλαια ύψους 23 δισ. ευρώ, δεσμεύεται πως με τα νέα κεφάλαια που θα μπουν στη Forthnet θα αναπτυχθούν τόσο οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και Διαδικτύου, όσο και νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα αποσυνδέει το business plan για τη Forthnet από τα σενάρια που τη θέλουν να συγχωνεύεται με τη Wind και δηλώνει αισιόδοξος για την Ελλάδα παρά την κρίση. Εκτιμά πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και περιμένει πως σύντομα θα ενεργοποιηθούν και άλλα private equity fund στη χώρα.

Για τα δικαιώματα τηλεοπτικής αναμετάδοσης των αγώνων των ομάδων της Super League από τη Nova, ο απόφοιτος του Harvard Νίκος Σταθόπουλος και επί 25 χρόνια κάτοικος Λονδίνου, με 20ετή δραστηριότητα στον χώρο των επενδύσεων, δηλώνει πως «είμαστε ανοιχτοί και θα επιδιώξουμε να συνομιλήσουμε με όλες τις ομάδες, να βρούμε σημεία σταθερής σχέσης που θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Έχοντας προσφάτως διακριθεί ως ένας από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές, θυμίζει ότι «περίοδοι αβεβαιότητας και αστάθειας όπως η σημερινή έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι παράγουν αξιολογότατες επενδυτικές ευκαιρίες».

Χαρακτηρίζει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, «δώρο θεϊκό» και εκφράζει την πεποίθηση πως «η φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης δείχνει ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα μετατραπούν έμμεσα σε επιδοματικές πολιτικές και παροχές αλλά θα χρησιμοποιηθούν σε αναπτυξιακούς σκοπούς, ικανούς να κάνουν την Ελλάδα success story και στην οικονομία, όχι μόνο στα θέματα υγείας». Διατυπώνει δε την ελπίδα πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια ένταση και στην ίδια κατεύθυνση το μεταρρυθμιστικό της έργο και τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα». Από την ίδρυσή της η BC Partners έχει ολοκληρώσει 114 ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες με συνολική αξία άνω των 145 δισ. ευρώ και επί του παρόντος επενδύει στο δέκατο fund της ύψους 7 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα είναι γνωστή μεταξύ άλλων και από την εξαγορά το 2015 της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen έναντι τιμήματος που φέρεται να αποτίμησε την επιχείρηση στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

– Γιατί επενδύετε στην Ελλάδα και γιατί τώρα;
– Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω πως η επένδυση δεν έχει καμία συναισθηματική διάσταση εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαι Ελληνας. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη επενδυτική κίνηση της BC Partners στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές εταιρείες και παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω όμως της κακής φήμης των προηγούμενων χρόνων και της έλλειψης αξιοπιστίας και ανάπτυξης, οι επενδυτές ήταν πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα. Ενίοτε αποθαρρύνθηκαν ακόμα και οι τολμηρότεροι.

Ομως παρ’ όλες τις δυσκολίες που η πανδημία δημιουργεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την Ελλάδα, η χώρα έχει κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε μόλις έντεκα μήνες. Ετσι, θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη. Η παρουσία της BC Partners για πολλά χρόνια στην Ελλάδα της επιτρέπει να διακρίνει αυτές τις ευκαιρίες και δεν τις συναρτά με βραχυπρόθεσμες επικρατούσες συνθήκες. Η εξαγορά της Forthnet μέσω της United Group είναι μια στρατηγική επένδυση για τον όμιλό μας. Η Ελλάδα λόγω της τοποθεσίας και της προσβασιμότητας στις άλλες επτά αγορές μας, αλλά και του μεγέθους και της δυναμικής της χώρας είναι ένας στρατηγικός προορισμός για τη United.

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη Forthnet;
– Η Forthnet είναι μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση και ηγετική θέση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης και των υπηρεσιών Διαδικτύου, με μια μεγάλη βάση περίπου 700.000 συνδρομητών στην οποία διαβλέπουμε σαφείς προοπτικές ανάπτυξης. Για πολλούς λόγους, με σημαντικότερο εκ των οποίων το γεγονός ότι η Forthnet δεν ήταν δυνατό να επενδύσει για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει υπό το βάρος χρεών ύψους 350 εκατ. ευρώ, η εταιρεία δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ανοδική πορεία του κλάδου της τα τελευταία χρόνια.

Με την επένδυσή μας στη Forthnet, η εταιρεία θα απαλλαγεί από το βάρος χρεών 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα εισέλθουν νέα κεφάλαια για επενδύσεις με στόχο την κερδοφόρο ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά. Aυτό θα επιφέρει σημαντικά οφέλη και για τους Ελληνες καταναλωτές, αλλά αυτά θα τα πούμε αναλυτικότερα στο προσεχές μέλλον. Η προτεραιότητά μας είναι να σταθεροποιήσουμε την εταιρεία έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία. Θα επενδύσουμε μέσω της United Group σε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο, και τοπικό αλλά και από τις διεθνείς αγορές, για να βελτιώσουμε το προϊόν της εταιρείας και να αυξήσουμε τους συνδρομητές της. Επίσης, θα επενδύσουμε στις υπηρεσίες Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.

– Πότε περιμένετε να γίνει το οικονομικό κλείσιμο;
– Εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδιά μας, περιμένουμε ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα υλοποιηθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με τις τράπεζες. Είναι όμως πιθανό να προχωρήσουν όλα και νωρίτερα από τρεις μήνες.

– Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Forthnet μέχρι τότε;
– Η BC Partners και η θυγατρική της United Group, που είναι και η εταιρεία που κάνει άλλωστε την εξαγορά, έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία και να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Εργαζόμαστε με τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας για να αναλύσουμε πιο διεξοδικά και με πλήρη λεπτομέρεια τις πραγματικές χρηματοοικονομικές της ανάγκες.

– Αναφορικά με τη Nova, πώς θα προχωρήσουν οι συνεργασίες με τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες;
– Οπως ξέρετε, η NOVA είναι ταυτισμένη για το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό με τη Super League και ως εκ τούτου δεν σκοπεύουμε να κόψουμε αυτόν τον ομφάλιο λώρο. Αντίθετα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, είμαστε ανοιχτοί και θα επιδιώξουμε να συνομιλήσουμε με όλες τις ομάδες, να βρούμε σημεία σταθερής σχέσης που θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

– Εχετε κάποιο πιλοτικό χρονοδιάγραμμα για την είσοδο της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία;
– Εξετάζουμε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και του λανσαρίσματος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO), αλλά προτιμώ να μην μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, καθώς η αξιολόγησή τους συνεχίζεται. Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως τα τελευταία χρόνια η United Group έχει επεκτείνει την παρουσία της τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και εξαγορών σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, απασχολώντας πλέον 5.200 υπαλλήλους και παρέχοντας υπηρεσίες σε σχεδόν 1,9 εκατ. νοικοκυριά και 1,5 εκατ. χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα κανάλια του ομίλου φθάνουν σε 5 εκατ. σπίτια.

Δεν ενδιαφερόμαστε για τη Wind 

– Είναι ζωντανό το ενδιαφέρον σας για τη Wind και, αν την αποκτήσετε, θα τη συγχωνεύσετε με τη Forthnet;
– Το ενδιαφέρον της BC Partners για τη Wind εκδηλώθηκε σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κρίναμε τελικά ότι από οικονομικής απόψεως δεν αποτελούσε επενδυτική ευκαιρία και αποσυρθήκαμε.
Μπορώ να σας πω ότι δεν είναι στα σχέδιά μας να επανέλθουμε για την απόκτηση της Wind και επιπλέον να ξεκαθαρίσω ότι ουδόλως τη συσχετίζουμε με τη Forthnet. H Forthnet είναι μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και ως τέτοια σκοπεύουμε να την αναπτύξουμε αυτοδύναμα.

Υψηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη τριετία 

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;
– Η ελληνική οικονομία με τη νέα κυβέρνηση είχε εισέλθει σε τροχιά για μια έντονη αναπτυξιακή πορεία. Ομως η πανδημία ανέκοψε αυτή την πορεία και μάλιστα με βίαιο τρόπο. Ευτυχώς η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκει τη χώρα με ανεβασμένο ηθικό επανεκκίνησης και θέληση για γρήγορη επαναφορά στην ανάπτυξη.

Βέβαια πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κομβικά ζητήματα όπως τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν για τον τουρισμό αλλά και σε έναν ευρύτερο αριθμό επιχειρήσεων από ιδιαιτέρως πληττόμενους κλάδους.

Κρίσιμη θα είναι και η επιτυχία στην προσπάθεια αρχικά περιορισμού της ανεργίας και κατόπιν της ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως και της υποαπόδοσης που παρουσιάζουν τα δημόσια έσοδα. Ομως, με το σχέδιο που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση και την ταχύτητα με την οποία επιχειρεί να το υλοποιήσει, τα ιδιαιτέρως σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που καθίστανται διαθέσιμα, αλλά και την ευρύτατη αποκατάσταση του ελληνικού brand name στο εξωτερικό, πιστεύω ότι τη φετινή αναπόφευκτη ύφεση –που όμως μπορεί και να αποδειχθεί μικρότερη των φόβων που έχουν εκδηλωθεί– θα τη διαδεχτούν σίγουρα έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη τριετία.

– Τι θα θέλατε να δείτε από την κυβέρνηση για να γίνετε ακόμα πιο θετικός για τη χώρα;
– Το γεγονός ότι επενδύουμε, και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία και πάλι στην Ελλάδα, σημαίνει πως έχουμε διαπιστώσει και πειστεί ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται σε απόλυτα θετική κατεύθυνση. Νομίζω μάλιστα ότι κινείται τόσο σωστά αυτή η κυβέρνηση, που σύντομα και πολλοί άλλοι επενδυτές θα άρουν τις επιφυλάξεις που είχαν για το τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι και τυχόν αρνητικές αξιολογήσεις ρίσκου.

Αυτό βεβαίως που ελπίζουμε είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια ένταση και στην ίδια κατεύθυνση το μεταρρυθμιστικό της έργο και τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα. Ασφαλώς και ήδη η κυβέρνηση έχει επιτελέσει πάρα πολύ αξιόλογο έργο – δεν σας κρύβω μάλιστα ότι ύστερα από πολλά χρόνια δέχομαι και πάλι πολύ καλά σχόλια από πολλούς άλλους επενδυτές στο εξωτερικό.

Στο τομέα των τηλεπικοινωνιών, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες Διαδικτύου μέσω ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων σίγουρα θα βελτιώσει την επιχειρηματικότητα.

– Eχετε ήδη μπει στην αγορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Βλέπετε ευκαιρίες και σε άλλους τομείς στην Ελλάδα;
– Η στρατηγική της BC Partners είναι να επενδύει σε ηγέτιδες εταιρείες, σε κλάδους που έχουν ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία και η υγεία, και ιδιαίτερα σε εξαγωγικές εταιρείες που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, είτε τεχνογνωσίας, είτε κόστους, είτε έρευνας, και ακόμα περισσότερο σε όσες έχουν συνδυασμό αυτών και οι οποίες απευθύνονται σε μεγαλύτερες αγορές από τις εθνικές τους.

Η Ελλάδα προσφέρει τέτοιες επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο υπάρχουσες όσο και αναδυόμενες, και είμαι βέβαιος ότι θα προσελκύσει κλιμακούμενο ενδιαφέρον επενδυτών, ιδιαίτερα από τον δικό μας κλάδο. Τον κλάδο των private equity funds που διαχειρίζεται αθροιστικά κεφάλαια άνω των 4 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων περίπου 2 τρισ. δολάρια είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα για επενδύσεις. Εξάλλου, περίοδοι αβεβαιότητας και αστάθειας όπως η σημερινή έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι παράγουν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες.

– Ποιες πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. της Ε.Ε. προς την Ελλάδα;
– Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται λόγω κορωνοϊού είναι μια τεράστια και πρωτόγνωρη ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Πιθανότατα θα αποδειχθεί ένα δώρο θεϊκό, αν μου επιτρέπεται η διατύπωση αυτή. Την ίδια ώρα η φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης δείχνει ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα μετατραπούν έμμεσα σε επιδοματικές πολιτικές και παροχές, αλλά θα χρησιμοποιηθούν σε αναπτυξιακούς σκοπούς, ικανούς να κάνουν την Ελλάδα success story και στην οικονομία, όχι μόνο στα θέματα υγείας.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»