Να δουν το πρόσφορο έδαφος που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις στους κλάδους του τουρισμού, των τροφίμων και της ενέργειας, κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό πρόξενο της Γερμανίας, Βάλτερ Στέχελ.

Παρότι αναγνώρισαν την ύπαρξη ευκαιριών, οι εκπρόσωποι αμφότερων των πλευρών επισήμαναν ότι στην παρούσα φάση καταγράφεται έλλειμμα ιδίων κεφαλαίων από ελληνικής πλευράς, για τη δημιουργία ελληνογερμανικών επενδυτικών σχημάτων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Αναλυτικότερα, ο κ. Στέχελ αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που -όπως υποστήριξε- δημιουργεί για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον η παραχώρηση αεροδρομίων όπως το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στη γερμανικών συμφερόντων Fraport. Σημείωσε ακόμη πως η ολοκλήρωση των υποδομών που είναι σε εξέλιξη (αεροδρόμιο, λιμάνι, μετρό) στη Θεσσαλονίκη θα τη «μεταμορφώσει» σε μια άλλη πόλη, κάνοντάς την πιο ελκυστική για νέες ξένες επενδύσεις.

Ακόμη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ρυθμούς ανάπτυξης του λιανεμπορίου και ειδικότερα της ελληνικής αγοράς τροφίμων, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις δράσεις εξωστρέφειας τις οποίες «τρέχει» το ΕΒΕΘ, όπως η επιδότηση των μελών του για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού. Και με δεδομένο ότι η χώρα του είναι ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» στην παγκόσμια εκθεσιακή αγορά, επισήμανε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας με το ΕΒΕΘ, σε επίπεδο συμμετοχής του –με την επιδότηση και μελών του- σε εκθέσεις που διοργανώνονται στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση των έργων που θα βελτιώσουν το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως η πόλη και η χώρα γενικότερα έχουν ήδη πολλά πλεονεκτήματα και πρόσθεσε: «Είμαστε δυνατοί στους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και της ενέργειας, ιδίως δε των ανανεώσιμων πηγών και άρα μπορούμε να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για γερμανικές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς και όχι μόνο».

Ο ίδιος υπογράμμισε αφενός τη σημασία της γερμανικής τεχνογνωσίας στις διμερείς συνεργασίες για επενδύσεις στους παραπάνω τομείς και αφετέρου το γεγονός ότι η Γερμανία ήταν και παραμένει ο βασικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Το 2016 οι εξαγωγές (σ.σ. η Γερμανία είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων μετά την Ιταλία) προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,3% και οι εισαγωγές (σ.σ. η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των ελληνικών εισαγωγών) κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα περίπου 1,96 δισ. και 4,9 δισ. αντίστοιχα.

Στη συνάντηση μετείχε ακόμη ο διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ματίας Χόφμαν, παρουσία και του α΄ αντιπροέδρου του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη.