Στο καθεστώς του ν. 4487/2017 περί ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών, βάσει του οποίου επιδοτείται (cash rebate) το 35% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, εντάχθηκε σειρά οπτικοακουστικών παραγωγών.

Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 40%, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με επικεφαλής τον Κ. Πιερρακάκη, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, οι παραγωγές που εγκρίθηκαν, λαμβάνουν επιδότηση ίση με το 35% των επιλέξιμων δαπανών, καθώς η διαδικασία ένταξής τους στον νόμο 4487/2017 είχε κινηθεί πριν από την ψήφιση των νέων διατάξεων και η Επιτροπή Ελέγχου Νομιμότητας και Αξιολόγησης είχε γνωμοδοτήσει τον περασμένο Απρίλιο. 

Ως εκ τούτου, με αποφάσεις του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου, εγκρίνεται επιχορήγηση ύψους:

  • 380 χιλ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ για την ταινία μυθοπλασίας «Say Cheese».
  • 210 χιλ. ευρώ για την παραγωγή «Ο εγγονός» που έχει επιλέξιμες δαπάνες περίπου 600 χιλ. ευρώ.
  • 82,1 χιλ. ευρώ για την ταινία «Ο δράκος έφτασε» με προϋπολογισμό 234,5 χιλ. ευρώ.
  • 38,1 χιλ. ευρώ για την ταινία τεκμηρίωσης «Antoine the Fortunate» που διαθέτει προϋπολογισμό 109 χιλ. ευρώ.

Υστερα και από την αύξηση στο 40% του cash rebate του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) –μέσω του οποίου υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εξασφάλιση κινήτρων– έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για τη μετατροπή της Ελλάδας σε προορισμό για την πραγματοποίηση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων

Για τον σκοπό αυτό, μετά την εκδήλωση της πανδημίας, το ΕΚΟΜΕ υλοποιεί την καμπάνια προσέλκυσης νέων παραγωγών «η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές στούντιο», βάσει της οποίας η χώρα προσφέρει ελκυστικά φορολογικά κίνητρα, διαθέτει υψηλό καταρτισμένο προσωπικό και εξαιρετικές τοποθεσίες για κινηματογράφηση.

Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έχουν λάβει οι παραγωγοί ανέρχεται σε 29 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε δαπάνες 86 εκατ. ευρώ για 89 οπτικοακουστικά έργα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής (Απρίλιος 2018 – Ιούλιος 2020), στις παραγωγές που έχουν υποστηριχθεί, έχουν απασχοληθεί 26.500 άτομα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κινηματογραφικά γυρίσματα σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα

Η «Ευτυχία» και «Born to be murdered» ανήκουν στις ταινίες που εντάχθηκαν στα επενδυτικά κίνητρα, ενώ η διαδικασία πιστοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της τελευταίας με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Ματ Ντέιμον (Matt Damon) ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η εν λόγω ταινία με προϋπολογισμό 3,2 εκατ. ευρώ έλαβε επιχορήγηση 1,1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr