Στο χαμηλότερο σημείο από το 2017 βρίσκεται η αγορά ακινήτων, αναφορικά με την επενδυτική ζήτηση από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του φετινού δευτέρου τριμήνου, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων στην ελληνική αγορά, υποχώρησαν κατά 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν σε 140,6 εκατ. ευρώ, από 344 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2017, όταν το σχετικό μέγεθος είχε ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας «χρυσής» περιόδου για την εγχώρια αγορά ακινήτων, όχι μόνο σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και συνολικά, καθώς ποτέ μέχρι τότε δεν είχε προσελκύσει τόσο μεγάλο ύψος κεφαλαίων από ξένους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2019, πάνω από το 25% των άμεσων ξένων επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, αφορούσε ακίνητα. Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων, επί συνόλου 4,4 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων. Η εικόνα έχει αρχίσει όμως να αντιστρέφεται φέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία περιόρισε κατ’ αρχάς τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να επισκεφθούν τη χώρα και να προβούν σε αγορές ακινήτων. 

Ταυτόχρονα, όμως, ώθησε αρκετούς ενδιαφερόμενους στην αναθεώρηση των αρχικών τους σχεδίων, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην οικονομία, τόσο την ελληνική όσο και την παγκόσμια.

Ετσι, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, όταν είχε αρχίσει να γίνεται εμφανές το πρόβλημα του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, εμφανίστηκαν και οι πρώτοι «τριγμοί» στην ελληνική κτηματαγορά. Οι εισροές κεφαλαίων περιορίστηκαν σε 230,7 εκατ. ευρώ, από 419,3 εκατ. ευρώ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019 και 392,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Δηλαδή σημειώθηκε ετήσια πτώση της τάξεως του 41%. 

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, η φετινή κάμψη διαμορφώνεται σε 49,5%, καθώς συνολικά επενδύθηκαν 371,3 εκατ. ευρώ, από 736 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό διάστημα. Οσον αφορά τη συνέχεια του 2020, αυτή προβλέπεται ακόμα χειρότερη, καθώς όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά αντιθέτως επιδεινώθηκαν οι προοπτικές μιας ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, ως αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων, που έχουν εντείνει και την αβεβαιότητα των επενδυτών. 

Το ζήτημα στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι πολλαπλό, καθώς αμφότεροι οι κινητήριοι μοχλοί της ζήτησης από το εξωτερικό έχουν πληγεί. Συγκεκριμένα, αρνητικά έχει επηρεαστεί τόσο η επενδυτική δραστηριότητα για την εκμετάλλευση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσο και η απόκτηση ακινήτων για την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις αρχές του έτους και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, εκδόθηκαν μόλις 368 νέες άδειες. Από τις αρχές του σχετικού προγράμματος, 7.903 επενδυτές έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται, προχωρώντας σε αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Στο τέλος του 2019, ο σχετικός αριθμός είχε ανέλθει σε 7.535 άδειες, έναντι 4.107 αδειών στο τέλος του 2018.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, το 2019 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για την πορεία του προγράμματος, καθώς χορηγήθηκαν συνολικά 3.428 άδειες, αριθμός, ο οποίος συνεπάγεται ότι στη χώρα εισέρρευσαν τουλάχιστον 857 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων, ή σχεδόν το 50% του συνολικού ποσού των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα. Στην πραγματικότητα, το νούμερο αυτό ήταν μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, καθώς, όπως αναφέρουν επικεφαλής γραφείων που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη αγορά, η πλειονότητα των επενδυτών επιλέγει ακίνητα αξίας από 300.000 ευρώ και άνω. 

Πηγή: kathimerini.gr