Η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές των επιχειρηματικών συμφωνιών, που έγιναν στην Ελλάδα το 2020.

Ο COVID-19 λειτούργησε ως καταλύτης για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, που έλαβαν χώρα επί ελληνικού εδάφους, στρέφοντας τους επενδυτές σε κλάδους, των οποίων η αξία ενισχύθηκε λόγω της πανδημίας.

Έτσι, ο κλάδος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών το 2020 ήταν αυτός των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας, ο οποίος προσέλκυσε το 44,1% των συνολικών κεφαλαίων που επενδύθηκαν. Στον κλάδο πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.  

Όσον αφορά την αξία των συναλλαγών, ακολούθησε ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών (με 16,1%), της Ενέργειας (με 9,9%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (με 7,6%). Συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν το 2020 κεφάλαια €6 δισ.

Την επίδραση της πανδημίας στον χάρτη των επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ελλάδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι, ενώ το 2019 υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας.

“Η μεγάλη άνοδος, που σημειώθηκε από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας, υποστηρίχθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία”, αναφέρει η ετήσια μελέτη της PwC “Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020”.

Η τεχνολογία στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) με υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Στην Ευρώπη, πάντως, ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας βρέθηκε στη δεύτερη θέση όσον αφορά την αξία των επιχειρηματικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2020, συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,8% του συνόλου. Την πρώτη θέση κατέκτησε το 2020 ο Φαρμακευτικός κλάδος.

Το μέλλον στην τεχνολογία

Σύμφωνα με την PwC, εξαγορές και συγχωνεύσεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν το 2021 στην Ελλάδα, μπορούν να ξεπεράσουν τα €2δισ. “Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2021. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται στα €288 εκατ.”, αναφέρει η μελέτη.

Ο χάρτης των επενδύσεων στην Ελλάδα

Συνολικά, το 2020 οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν €6 δισ., εκ των οποίων τα €4,1δισ. αφορούν σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), €1,7 δισ. σε εταιρικά ομόλογα, €45 εκατ. σε ιδιωτικοποιήσεις και €600 εκατ. αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο αριθμός των Ε&Σ μειώθηκε κατά 31% το 2020, όμως η μέση αξία συναλλαγής αυξήθηκε κατά €19 εκατ. σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας μια μεταστροφή προς μεγαλύτερες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, το 2020, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υλοποιήθηκαν 10 συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (>€100 εκατ.), έναντι 8 το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές, στις 8 συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, αναδεικνύοντας την τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.  

Πηγή: sepe.gr