Με 5 δις. ευρώ θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο σκέλος των δανείων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τη συνεργασία με την Ελλάδα με το ποσό των 5 δις. ευρώ, το οποίο προστίθεται στα 12,7 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στο σκέλος των δανείων. Το ποσό αυτό είναι πενταπλάσιο αυτού που έχει συμφωνήσει να λάβει η Ιταλία μέσω της ΕΤΕπ, ύψους 1 δις. ευρώ.

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στον εντοπισμό επενδυτικών σχεδίων με υψηλό αντίκτυπο. Έμφαση θα δοθεί στη στήριξη δράσεων για το κλίμα, την ενεργειακή και την ψηφιακή μετάβαση. Ειδικοί της ΕΤΕπ σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα θα εντοπίσουν έργα υψηλού αντίκτυπου, τομείς προτεραιότητας και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής και δανειοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, με σκοπό να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η υπογραφή σχετικής συμφωνίας και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (EBRD) ύψους 1 δις. ευρώ. Το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται να δημοσιευθεί και η σχετική πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία αξιοποίησης των πρώτων 2,1 δις. ευρώ από το σκέλος των δανείων.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης με ένταξη δράσεων που δίνουν έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι καθώς το πρόγραμμα θα προχωρά θα διαπιστώνονται οι δυνατότητες απορρόφησης στην πράξη.

Έως τη Δευτέρα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί και η λίστα με τις 16 επιπλέον παρεμβάσεις που εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και οι οποίες προστίθενται στις ήδη 12 δράσεις και έργα που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Πηγή:naftemporiki.gr