Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την οικονομία της Ελλάδας συμπεράσματα προέκυψαν από τη φθινοπωρινή έρευνα την οποία εκπόνησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) σε συνεργασία με το δίκτυο Επιμελητηρίων της στο εξωτερικό (ΑΗΚs).

Στην πρώτη θέση γερμανικών επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να επενδύσουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα βρίσκεται η Ελλάδα, με την Τσεχία και τη Σερβία να ακολουθούν.

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα μηνύματα και σε ό,τι αφορά τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών των γερμανικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στην έρευνα, αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι 3.200 συμμετέχουσες γερμανικές επιχειρήσεις (από τους κλάδους της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών) που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Σαουδική Αραβία και μπροστά από την Ινδονησία.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα της έρευνας, όπως αναφέρει στη δημοσίευση που πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, βασικό συμπέρασμα αποτελεί το στοιχείο ότι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι γερμανικές επιχειρήσεις παραμένουν αριθμητικά σταθερές, ωστόσο αυτό που τις ανησυχεί περισσότερο είναι η πολυπλοκότητα διαχείρισής τους.

Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρηματικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο αξιολογούνται από τις γερμανικές επιχειρήσεις (52%) θετικότερα συγκριτικά με τη φετινή άνοιξη, στοιχείο που τις έχει οδηγήσει στην αναθεώρηση προς το καλύτερο των επενδυτικών τους σχεδίων.

Εξαίρεση αποτελεί ωστόσο η Κίνα, όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που διατηρούνται σε ισχύ, των προβλημάτων συμφόρησης στους διαμετακομιστικούς κόμβους, καθώς και των σημειούμενων ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες οδηγούν συνακόλουθα σε διακοπές στη γραμμή παραγωγής.

Πηγή: «Εφημερίδα Ναυτεμπορική»