Την προκήρυξη, για δεύτερη χρονιά, των Βραβείων για Καινοτόμες Νεοφυείς Επιχειρήσεις (Start-ups), ανακοίνωσαν σήμερα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο διαγωνισμός, στον οποίο οι διακριθέντες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο από 1.000 έως 6.000 ευρώ, διαρκεί από τις 25 Απριλίου 2018 έως τις 28 Μαΐου 2018. Τα αποτελέσματά του, θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση στο περιστύλιο του Ζαππείου, στις 27 Ιουνίου.

Με τα βραβεία αυτά, που, όπως ανέφεραν, τόσο η κυρία Δούρου όσο και ο κ. Μίχαλος, που εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινών σκοπών τους για την προαγωγή της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της απασχόλησης, η Περιφέρεια και το ΕΒΕΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το δημιουργικό πνεύμα και τις δεξιότητες που σχετίζονται με το επιχειρείν των νέων ανθρώπων και να ανταμείψουν τη συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους με την οποία αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση δε μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε η κυρία Δούρου, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα με τα οικοσυστήματα δεν εντοπίζεται στο σκέλος της χρηματοδότησης, αλλά να είναι αξιόπιστα και να επιτυγχάνεται ο στόχος της αξιοποίησης των καινοτομικών ιδεών και τελικά όλο αυτό να οδηγεί είτε να μην φεύγουν ικανά στελέχη στο εξωτερικό είτε ακόμη και για όσους έχουν φύγει να αξιοποιούνται οι ιδέες του και η τεχνογνωσία.

Η ίδια σημείωσε ότι όταν ξεκίνησε η προσπάθεια το ΕΒΕΑ και η περιφέρεια είχαν αντίπαλο την καχυποψία για το αν θα κατορθώσουν κάτι, «αλλά δεν μείναμε στον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο και κάποια νέα παιδιά δεν πήραν το διαβατήριό τους για να φύγουν για το εξωτερικό, αλλά έφτιαξαν εταιρείες και κάποιες από αυτές υπέγραψαν συνεργασίες με επιχειρήσεις του εξωτερικού αλλά και εγχώριες».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα επιμελητήρια, όπως και οι περιφέρειες και οι δήμοι, έχουν άμεση γνώση των αναπτυξιακών αναγκών και των δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μπορούν, κυρίως, να συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης, θετικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σήμερα τη χαρά να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, των Βραβείων Επιχειρηματικότητας Athens Startup Awards. Τα βραβεία που έχουν θεσμοθετηθεί αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 ευρώ. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο πλαίσιο επίσημης τελετής, την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 8.00 το βράδυ, στο περιστύλιο του Ζαππείου. Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Υπηρετώντας αυτό το στόχο, το ΕΒΕΑ έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Πέρα από τα βραβεία Athens Startup Awards, που διοργανώνουμε από κοινού, θα ήθελα να αναφέρω ακόμη τη θεσμοθέτηση του Athens Innovation Festival, που είναι ένας θεσμός που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στα επόμενα χρόνια».

Τέλος, ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του brain drain όσο και του brain waste, της φυγής, αλλά και της σπατάλης, της υποαξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι υγιές πάνω στα ερείπια της κρίσης.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, όπως είπε, η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι η λύση «που έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση νέων ιδεών και ευκαιριών στην αγορά».

Οι όροι του διαγωνισμού

Σύμφωνα με τους όρους, οι υποψήφιες προς βράβευση στο διαγωνισμό «Athens Start Up 2018 Awards» νεοφυείς επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προσκομίσουν δικαιολογητικά ή τεκμηριωμένη σχετική επιχειρηματολογία βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται επαρκώς ο καινοτομικός χαρακτήρας των προϊόντων και/ή των υπηρεσιών τους. Τα εν λόγω προϊόντα ή υπηρεσίες οφείλουν να διαφοροποιούνται, ουσιαστικά, από άλλα ομοειδή που κυκλοφορούν ή κυκλοφορούσαν στο παρελθόν. Πέραν αυτών, θα συνεκτιμηθεί εάν και κατά πόσο καλύπτουν νέες ανάγκες καθώς και η εξαγωγική προοπτική και η εξωστρέφεια τους.

Εξίσου σημαντική είναι η ικανότητα της νεοφυούς επιχείρησης να προβεί στην υλοποίηση και επιχειρηματική αξιοποίηση της ιδέας της. Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες της επιχειρηματικής ομάδας μεγάλη βαρύτητα θα δίνεται στα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες των υποψήφιων που σχετίζονται με το επιχειρείν, καθώς και τη συμπληρωματικότητα των ικανοτήτων της ομάδας με τα απαραίτητα συστατικά επιτυχίας (Μάρκετινγκ, Πωλήσεις, Οικονομική Διαχείριση κ.λ.π.).

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους σε μία εκ των δύο κατηγοριών, όπως αυτές ορίζονται ακολούθως:

Κατηγορία 1

Στάδιο Ιδέας (Innovation Stage). Σε αυτό το στάδιο εντάσσονται νεοφυή σχήματα που έχουν:

  • διαγνώσει την ανάγκη της αγοράς,
  • επινοήσει την ιδέα για την κάλυψη της ανάγκης ή έχουν σχεδιάσει την καινοτομική λύση ή έχουν δημιουργήσει πρωτότυπο (Minimum Viable Product)
  • εντοπίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους έναντι των ανταγωνιστικών λύσεων και προσδιορίσει τους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) για την υλοποίηση της ιδέας τους.

Κατηγορία 2

Στάδιο Πρώιμης Δραστηριότητας (Early Stage). Σε αυτό το στάδιο εντάσσονται νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν λειτουργικό προϊόν/υπηρεσία και έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν από την 1.1.2016 και μετά, με κύρια δραστηριότητα την εμπορική εφαρμογή της καινοτομικής λύσης.

Στις τρεις πρώτες επιχειρηματικές ιδέες κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία ως ακολούθως:

Κατηγορία 1

1η ομάδα: 3.000 ευρώ

2η ομάδα: 2.000 ευρώ

3η ομάδα: 1.000 ευρώ

Κατηγορία 2

1η ομάδα: 6.000 ευρώ

2η ομάδα: 4.000 ευρώ

3η ομάδα: 2.000 ευρώ

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο www.athensstartupawards.gr και τα σχετικά δικαιολογητικά στο ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 106 71 Αθήνα, 4ος όροφος), υπεύθυνη κα Ελένη Φώτη τηλ. 210-3631317, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το http://www.athensstartupawards.gr.