Στο πρακτορείο Reuters μίλησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, ο οποίος τόνισε πως η πρόοδος που θα σημειωθεί μέχρι τον Ιούνιο σε βασικές αποκρατικοποιήσεις θα καθορίσει αν η Ελλάδα πετύχει τον στόχο της άντλησης τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Στο ρεπορτάζ του το Reuters υπενθυμίζει πως οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν βασικός πυλώνας των τριών προγραμμάτων διάσωσης της χώρας από το 2010 και μετά, τονίζοντας πως τελικά από τις πωλήσεις συγκεντρώθηκαν κεφάλαια της τάξεως των 5 δισ., ποσό που ωριά μπροστά στον αρχικό στόχο των 50 δισ. Τα βασικά εμπόδια ήταν η κρίση χρέους της Ελλάδας, η έντονη παρουσία των συνδικάτων στον δημόσιο τομέα και η τεράστια γραφειοκρατία.

«Το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο είναι αρκετά κρίσιμο, γιατί ουσιαστικά θα δείξει αν ο στόχος των 2 δισ. είναι επιτεύξιμος», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κ. Ξενόφος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και να παραχωρήσει το μερίδιό της από τη συμμετοχή του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σχολιάζοντας το θέμα του αεροδρομίου, ο κ. Ξενόφος είπε πως η μακρά διαδικασία εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προκαλέσει καθυστέρηση στη συμφωνία 480 εκατ. ευρώ για επέκταση της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» για 20 χρόνια, μέχρι το 2046, κάτι που αποτελεί όρο για να προχωρήσει η πώληση του ποσοστού. Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει ολοκληρωθούν αυτό τον μήνα, ανέφερε.

Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, σήμερα έγινε γνωστό πως ΤΑΙΠΕΔ και PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS (συμφερόντων ομίλου Λάτση), δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, συμφώνησαν για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Ξενόφος έκανε αναφορά και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως οι διαγωνισμοί για το 17% της ΔEH και για μειοψηφικά ποσοστά σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα προκηρυχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Επιχειρησιακός εφιάλτης το Ελληνικό»

Σο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Ελληνικού, η μίσθωση της οποίας σε κοινοπραξία Κινέζων - Αράβων επενδυτών, υπό την ηγεσία της Lamda Development, ήταν από τις βασικότερες προϋποθέσεις του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Ξενόφος, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτούνταν μια σειρά δράσεων από πληθώρα «παικτών». για αυτό οι κινήσεις πολλών παικτών. Η Ελλάδα συμφώνησε να ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τον Ιούνιο, ωστόσο ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί πως «το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι αυτό να γίνει στο τέλος του έτους».

«Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες τόσο από την πλευρά των επενδυτών, των εμπλεκόμενων μερών, των υπουργείων αλλά και τη δική μας ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα θέματα που αποτελούν έναν επιχειρησιακό εφιάλτη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.