Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο, τριετές στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), βάσει του οποίου το Υπερταμείο εξελίσσεται σε «public wealth fund» (διαχειριστή αναπτυξιακών κεφαλαίων του Δημοσίου), με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων.

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από διαδικασίες, δράσεις και παρεμβάσεις που προχώρησαν με πολύ θετικά αποτελέσματα (ΕΥΔΑΠ, Διώρυγα Κορίνθου, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και Εγνατία Οδός), ο κ.Δημητριάδης επισήμανε ότι με την Αττική Οδό ΑΕ θα καταρριφθούν και άλλα ρεκόρ και υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο του Υπερταμείου στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων.

Δημόσιες επιχειρήσεις: μια δεκαετία, δύο διαφορετικοί κόσμοι

«Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί (για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων), απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις του σήμερα και της προηγούμενης δεκαετίας είναι άλλοι κόσμοι. Για παράδειγμα, υπήρξαν στιγμές, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, που η ίδια η επάρκεια της χώρας σε ενέργεια ή πρώτες ύλες απειλήθηκε σοβαρά. Σήμερα όμως βλέπουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις να μπορούν ν' αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες» σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι η ΔΕΗ μπόρεσε να «σηκώσει» την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα κατά τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού και τα ΕΛΤΑ κάνουν άλμα προς το μέλλον με τα ρομποτικά συστήματα διαλογής στο Κρυονέρι.
Κατά τον κ.Δημητριάδη, ο στόχος του Υπερταμείου είναι να υπάρξουν ακόμα καλύτερες και πιο σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στην κοινωνία. Επιπλέον, το Υπερταμείο, με τον νέο του ρόλο, θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια από τα μερίσματα των θυγατρικών του, προκειμένου, μοχλεύοντάς τα, να στηρίξει αναπτυξιακές επενδύσεις. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ανέφερε ακόμα τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, βάσει της οποίας παρά τη σχετικά περιορισμένη αναγνωρισιμότητα του Υπερταμείου στο ευρύ κοινό, οι πολίτες δήλωσαν σε ποσοστό 24% ότι αναμένουν από αυτό να εργαστεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και 32% στην προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων -δύο βασικούς στόχους για τη διοίκησή του, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις διοικήσεις των θυγατρικών της και συμμετέχει στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των εταιρειών.     
 
«Δεν έχει αξιοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες του ελληνικού δημοσίου το χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται ΕΣΠΑ»

Στους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά έργα από θυγατρικές του Υπερταμείου, που μάλιστα υλοποιούνται τάχιστα με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, όπως αυτά της ΕΥΔΑΠ για τις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε Ραφήνα, Πικέρμι και Μαραθώνα.
Ωστόσο, και παρότι η επόμενη προγραμματική περίοδος έχει πάρα πολλούς διαθέσιμους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν ενίοτε δυσκολίες και αγκυλώσεις, π.χ., ως προς την ωρίμανση των έργων προς ένταξη. 

«Κάποιες από τις σημαντικές καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα υποδομών του ΕΣΠΑ είχαν ως δικαιούχους μεγάλες εταιρείες του Δημοσίου. Θεωρώ πως δεν έχει αξιοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες του ελληνικού δημοσίου το χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται ΕΣΠΑ» σημείωσε ο κ.Σκάλκος και πρόσθεσε πως οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να αναδιοργανωθούν σε διάφορα επίπεδα, όπως η εταιρική κουλτούρα- ώστε τα στελέχη τους να γνωρίζουν, π.χ.,  πώς λειτουργούν χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ- η τακτική επικοινωνία με τις διαχειριστικές αρχές κτλ και η ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας δικαιούχων  να διεκδικήσουν πόρους συγχρηματοδότησης. 
«Κι εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες, τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του νέου προγράμματος τεχνικής βοήθειας στη νέα προγραμματική περίοδο, όπου υπάρχει διακριτός υπο-άξονας, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, για να βοηθηθούν οι δικαιούχοι είτε για ωρίμανση και υλοποίηση έργων είτε για χρηματοδότηση μελετών και πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου, ώστε να αυξηθεί η ικανότητά τους να υλοποιούν σύνθετα έργα σαν αυτά που έχουμε στη νέα προγραμματική περίοδο.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου η λίστα με τα πρώτα έργα που θα αναλάβει η PPF

Ειδική μνεία έκανε ο κ.Σκάλκος και στον Μηχανισμό Ωρίμανσης Έργων (Project Preparation Facility-PPF) που λειτουργεί υπό τη σκέπη του ΤΑΙΠΕΔ, τα εργαλεία και τις δυνατότητες του οποίου για την επιτάχυνση πρότζεκτ, παρουσίασε αναλυτικά στην εκδήλωση ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου.
Οπως είπε, ο συγκεκριμένος φορέας δημιουργήθηκε για να επιταχύνει έργα στρατηγικής σημασίας του Δημοσίου, αλλά και των δήμων, τα οποία, παρότι έχουν λάβει το «πράσινο φως» από την κυβερνητική επιτροπή, δεν προχωρούν γιατί οι φορείς ή υπηρεσίες που τα σχεδίασαν συναντούν δυσκολίες. Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, τα οποία η PPF θα ωριμάζει μελετητικά, θα αδειοδοτεί κτλ. Η λίστα με τα πρώτα έργα της PPF αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.
 
Στενότερη συνεργασία και μεγαλύτερη διαβούλευση ζητούν οι δήμοι

Για τις τεράστιες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αυτοδιοίκηση ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, κατά την οποία εισρέουν στη χώρα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, μίλησε από την πλευρά του μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου. Οπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και πιο ενεργή συμμετοχή και του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης στον συντονισμό, τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση νέων προγραμμάτων, «καθώς συχνά (οι δήμοι) ερχόμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, προσπαθώντας να υλοποιήσουμε έργα που δεν είχαμε γνωρίσει και δεν είχαμε καν πάρει μέρος στη διαδικασία σχεδιασμού τους». Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χατζηλίδης.