Ημέρα Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ήταν η σημερινή για την ΕΥΑΘ, με τις σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν να έχουν να κάνουν με την αναγγελία νέου επενδυτικού πλάνου και με την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το 2017.

"Η εταιρεία διαθέτει οικονομική επιφάνεια αρκετά ισχυρή, ώστε να της επιτρέπει να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο, που θα καλύψει τις ανάγκες, όχι μόνο του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και των περιοχών που έχουν ανάγκη επέκτασης του δικτύου που διαχειρίζεται", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθ. Γιάννης Κρεστενίτης, παρουσιάζοντας, στη σημερινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ, το αναθεωρημένο επενδυτικό και επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας. Η γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας έγινε ο απολογισμός της χρήσης του 2017, ενέκρινε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,221 ευρώ ανά μετοχή εντός του Ιουνίου.

"Θεωρούμε ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί κυρίως γιατί υπάρχει κάτι που δεν είναι δεδομένο τουλάχιστον σε άλλες περιοχές της χώρας, υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα νερού - όχι αμέσως διαθέσιμη για την πόλη, χρειάζονται υποδομές για να μπορεί να γίνει διαθέσιμη - και ταυτόχρονα υπάρχει ένα πολεοδομικό συγκρότημα και τα περίχωρά του που έχουν ανάγκη επέκτασης του δικτύου που διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ και αυτό είναι και ένα δυνατό σημείο για την εταιρεία για να αποκτήσει μεγαλύτερη βάση πελατών, περισσότερους χρήστες των υπηρεσιών της άρα και μεγαλύτερο κύκλο εργασιών", επισήμανε ο κ. Κρεστενίτης.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αφορά την περίοδο 2018-2024 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, τη συντήρηση του υδραγωγείου της Αραβησσού, την εγκατάσταση συστήματος SCADA ύδρευσης και αποχέτευσης, την αντικατάσταση υδρομέτρων και αγωγών, την ανακατασκευή του αντλιοστασίου αποχετευτικού, την αξιοποίηση ακινήτων, την επισκευή δεξαμενών τελικής καθίζησης στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

"Διαθέτουμε επαρκή κεφάλαια, επενδυτικό σχέδιο για επέκταση σε νέες περιοχές, τεχνογνωσία. Αυτήν τη στιγμή τρέχει ο διαγωνισμός για το σύστημα τηλεματικής - SCADA της ύδρευσης και έχει ξεκινήσει ο αντίστοιχος διαγωνισμός για την αποχέτευση. Και οι δύο θα αποτελέσουν σημαντικά "εργαλεία" για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη διαχείριση του διαθέσιμου ύδατος. Παράλληλα, είμαστε σε συζητήσεις για πιλοτική εγκατάσταση έξυπνων υδρομέτρων σε δύο ζώνες, ΑΠΘ - ΔΕΘ - Δήμος Θεσσαλονίκης και Ευαγγελίστρια, κάτι που επίσης θα εκσυγχρονίσει το δίκτυο στα σημεία της τελικής κατανάλωσης", ανέφερε ο κ.Κρεστενίτης.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του 2017 ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ είπε πως η εταιρεία κατόρθωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 32% και αύξηση EBITDA κατά 11,4%, ενώ σημείωσε πως πραγματοποιήθηκαν δύο διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 150 τακτικών υπαλλήλων. Πρόσθεσε, ακόμη, πως συνεχίστηκε η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, με καθαρισμό φρεατίων υδροσυλλογής και έλεγχο του δικτύου ομβρίων υδάτων, παρά το ότι, όπως διευκρίνισε, δεν βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ.

Περαιτέρω, υπενθύμισε, πως διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός και αναδείχθηκε ανάδοχος, για οριστική απομάκρυνση 53.000 τόνων λάσπης από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛΘ), ολοκληρώθηκε η τεχνική ανασυγκρότηση της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων και ξεκίνησε η δοκιμαστική της λειτουργία, ενώ τοποθετήθηκαν 3.200 νέοι υδρομετρητές και αντικαταστάθηκαν συνολικά 6.500 υδρομετρητές.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις αντικαταστάσεις των παραιτηθέντων μελών Ε. Καραχάλιου και Ι. Τσιωνά (μη εκτελεστικά μέλη) από τους Μ. Κουρή και Π. Σαμαρά, αντιστοίχως. Ακόμη, ενέκρινε τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. κατά την εταιρική χρήση 2017 (διατηρώντας τις αμοιβές του 2018 στα ίδια επίπεδα), επικύρωσε τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου, μετά και την αντικατάσταση του Ι. Τσιωνά από τον Π. Σαμαρά, όπως και την πρόταση της Επιτροπής Ελέγχου σχετικά με τον ορισμό ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2018.

Λίγο μετά την έναρξη της γενικής συνέλευσης μέλη του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν παρέμβαση ζητώντας από τους μετόχους να πάρουν απόφαση, ώστε όλα τα κέρδη της εταιρείας να κατευθυνθούν σε έργα και υποδομές. Επανέλαβαν, δε, τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις δράσεις τους κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.