«Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας δώσει μια μεγάλη και δύσκολη μάχη απέναντι στην κρίση, είναι αυτές που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην επόμενη ημέρα». σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στη σημερινή συνάντηση με τη Γαλλική Ένωση Επιχειρήσεων PRISME.

«Είναι αυτές που δεν έπαψαν να κοιτάζουν μπροστά, να έχουν όραμα, σκέφτονται δημιουργικά, να παραμένουν - παρά τις αντιξοότητες - αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί συνεργάτες για τους εταίρους τους» συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος. Και πρόσθεσε «Η Ελλάδα καλείται να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις, κυρίως από το εξωτερικό, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αξιοποιήσει - από κοινού με αξιόπιστους οικονομικούς εταίρους - τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και σε αυτή την προσπάθεια, η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις, δίνουν - έμπρακτα και ουσιαστικά - το παρών.

Επίσης τόνισε ότι, χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου το χρέος της χώρας να καταστεί και μακροπρόθεσμα βιώσιμο και να καλυφθούν οι απώλειες της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είπε ότι αυτή στηρίζεται ήδη σε ισχυρές βάσεις και υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι ήδη από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας. Με το συνολικό διμερές εμπόριο να φθάνει σε αξία τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και με τις γαλλικές επενδύσεις να ξεπερνούν σε αξία τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Με περισσότερες από 100 γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίες - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - παρέμειναν πιστές στη χώρα μας, στη διάρκεια της κρίσης. Έμειναν εδώ, συνέχισαν να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, συνέχισαν να στηρίζουν την απασχόληση προσφέροντας εισόδημα σε 30.000 εργαζόμενους. Συνέχισαν, με τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία τους, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά. Επιπλέον, η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη συνοδεία περισσότερων από 40 σημαντικών επιχειρηματιών, άνοιξε το δρόμο για την περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας».

Ο πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς: στην ενέργεια, στη γεωργία και τα τρόφιμα, στις μεταφορές και στα logistics, στο περιβάλλον και στον τουρισμό. Ειδικότερα για τον κλάδο του real estate, για τον κλάδο της ασφάλειας τροφίμων, για τον κλάδο της υγείας κα για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.