«Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη το 2019», τόνισε, ο πρόεδρος της Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς σχετικά για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενείς οικονομικά τάξεις είναι αποδεκτή διότι αναγνωρίζουμε και εμείς ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ, αλλά και για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% πραγματικά δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»

Σε σχέση με τις επιφυλάξεις που διατύπωσε, σημείωσε ότι «εμείς επισημαίνουμε ότι, προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει και το σκέλος που αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να αυξηθεί, διότι σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που πράγματι γίνεται ένα βήμα βάσει και των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη ΔΕΘ και συμπεριλαμβάνεται και στον προϋπολογισμό, θα επιθυμούσαμε να είναι ταχύτερη, δηλαδή, αντί για μία ποσοστιαία μονάδα κατ' έτος για τα επόμενα 4 χρόνια για να φτάσουμε στο 25%, ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να το δούμε σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών».

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ένα θετικό βήμα και το κομμάτι που αφορά τη φορολογία, όπως επίσης και ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και βεβαίως η προαναγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ.», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε μια σειρά από κλάδους, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία δεν ήταν ποτέ το μισθολογικό κόστος (...) Το μεγάλο πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος, οι ασφαλιστικές δηλαδή εισφορές».

Δυστυχώς - συνέχισε - «διαθέτουμε ένα άλλο αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ, είμαστε δεύτεροι στην ΕΕ των 28 σε ό,τι αφορά το ύψος του μη μισθολογικού κόστους και αυτό είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη και πραγματικά θα είναι μια τόνωση από το 20% θα πάμε στο 13% -πάγια θέση των επιμελητηρίων ήταν από 20% στο 10%- άρα, θεωρώ ότι εκπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό και η πρόθεση την οποία είχαμε δηλώσει εμείς».

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα στο «πεδίο» των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «και μπορούμε και πρέπει. Αυτό είναι και το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα αυτή τη στιγμή, δηλαδή, η δυσπιστία που υπάρχει ακόμα από τις αγορές προς την ελληνική οικονομία και πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων».