Περίπου 60.000 επιχειρήσεις κι επαγγελματίες έχουν κινήσει διαδικασίες ρύθμισης των χρεών τους, μέσω εξωδικαστικού, ενώ ήδη 1.150 έχουν λάβει τις διευκολύνσεις των 120 δόσεων καθώς και το προβλεπόμενο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για παράταση της ρύθμισης για ένα ακόμη έτος.

«Εκτιμούμε ότι με τις διορθωτικές παρεμβάσεις που κάνει η τροπολογία, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των εκκρεμών αιτήσεων θα ανέβει κατακόρυφα. Είχαμε επισημάνει, άλλωστε, εξ αρχής πως το γεγονός ότι για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ απαιτούνταν σύνθετες, διμερείς διαπραγματεύσεις, λειτουργούσε ως τροχοπέδη. Θεωρούμε ότι με την αναπροσαρμογή του ορίου στις 300.000 ευρώ, ο Μηχανισμός θα “αναπνεύσει” και οι αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται με ταχείς ρυθμούς», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Χαρακτηρίζει εξάλλου θετική τη νέα διάταξη, που απαγορεύει, πλέον, στο Δημόσιο να αυτοχαρακτηρίζεται ως «μικρός οφειλέτης» (ως 15% των συνολικών χρεών του αιτούμενου ρύθμισης) και να μπλοκάρει τη ρύθμιση, όπως συνέβαινε πολλές φορές έως τώρα, ενώ η απόλυτη και χωρίς τον χρονικό περιορισμό του δεκαμήνου, προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, θα αποσυμπιέσει χιλιάδες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες.

Η επόμενη κίνηση, καταλήγει, που αναμένει η αγορά, είναι η θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων με τους ξένους τεχνοκράτες, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για συμπληρωματικές ρυθμίσεις οφειλών. Η διεύρυνση της «ομπρέλας» του εξωδικαστικού σε όσα φυσικά πρόσωπα-ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς δεν μπορούν να υπαχθούν σήμερα, είναι αναμφίβολα το μεγάλο στοίχημα.