Σταθμό στα εκθεσιακά δρώμενα της χώρας αναμένεται να αποτελέσει η φετινή 84η ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου 2019), που διοργανώνει η ΔΕΘ Hellexpo και στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία, καθώς υπολογίζεται να προσελκύσει 300.000 επισκέπτες σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεψιμότητας αλλά και εκθετών.

Αυτή την περίοδο, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της συμμετοχής της Ινδίας ως "τιμώμενης χώρας", και στη σημερινή παρουσίαση στο διπλωματικό σώμα της 84ης ΔΕΘ, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία της υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης Ελευθερίας Χατζηγεωργίου και της πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα Shamma Jain, τονίστηκε αφενός μεν η σημασία του θεσμού της ΔΕΘ στα οικονομικά δρώμενα της Νότιοανατολικής Ευρώπης αλλά και η επιλογή της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα.

Στην παρέμβαση της, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης στάθηκε στην εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα που προωθεί η ΔΕΘ. «Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και εγώ προσωπικά, έχοντας συναίσθηση της εξέχουσας σημασίας του εκθεσιακού εγχειρήματος της ΔΕΘ, στεκόμαστε αρωγοί στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, θέτοντας υπό την αιγίδα μας τη διοργάνωσή της και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» ανέφερε η κ.Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι η Έκθεση στα περισσότερα από 90 χρόνια παρουσίας της στα επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου, αποτελεί το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός όχι μόνο της Βαλκανικής αλλά και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. «Η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η δημιουργική και υγιής επιχειρηματικότητα, βασισμένες σε ένα πλαίσιο αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της, καθιστώντας την μία έκθεση σταθμό στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με πολυάριθμες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Αναφερόμενη στο θεσμό της "τιμώμενης χώρας", που εισήχθη το 1998,  είπε είναι προσανατολισμένος και αναζητά την επιχειρηματική εξωστρέφεια, προσεγγίζοντας χώρες που πρωταγωνιστούν στο διεθνές οικονομικό σκηνικό. Σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή διακόπηκε απότομα το 2011 εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών μέτρων λιτότητας που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τόσο το οικονομικό κύρος της χώρας όσο και το κύρος της διεθνούς έκθεσης. Το 2016, ωστόσο, συνέχισε «έχοντας επίγνωση της μεγάλης βαρύτητας των διεθνών σχέσεων στην οικονομία και σε συνεργασία με τους θεσμικούς και οργανωτικούς φορείς, καταφέραμε να αναδιοργανώσουμε και να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο τον ζωτικής σημασίας θεσμό της τιμώμενης χώρας». «Η συμμετοχή οικονομικών κολοσσών στη ΔΕΘ όπως της Ρωσίας το 2016, της Κίνας το 2017 και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2018 αποτελούν όχι μόνο επιστέγασμα της φιλοσοφίας και των προσπαθειών μας, αλλά και την πιο τρανή επιβεβαίωση της οικονομικής μας πολιτικής  που οδήγησε στην τελική έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, ανοίγοντας το δρόμο προς την τόσο αναγκαία και απαραίτητη ανάπτυξη» τόνισε η κ.Χατζηγεωργίου. 

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ, «μιας ακόμη πρωταγωνίστριας χώρας στην παγκόσμια οικονομία», η υφυπουργός Μ-Θ είπε πως θα διαφέρει αισθητά από την αντίστοιχη ανάδειξή της ως τιμώμενη χώρα δέκα χρόνια πριν, το 2009 στις απαρχές της ελληνικής κρίσης. Και προσέθεσε: «Ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους οι επαφές της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo με ένα πλήθος Ινδών κυβερνητικών εκπροσώπων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, οικονομικών και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και πολιτισμικών παραγόντων που φθάνουν μέχρι τη βιομηχανία του Bollywood, προμηνύουν το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται για ένα δυναμικό παρόν που θα προάγει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα φωτίσει ένα νέο δρόμο των Ινδιών. Ένα δρόμο που θα περνάει μέσα από την Ελλάδα, ενώνοντας την Ευρωπαϊκή Δύση με την μακρινή Ανατολή . Μια «Νέα Ινδία» της τεχνολογίας και της ανάπτυξης τίθεται στο επίκεντρο της 84η ΔΕΘ και συμβαδίζει με μια «Νέα Ελλάδα», που απαλλαγμένη οριστικά από τους περιορισμούς της επιτροπείας και με ισχυρή πια την αυτοπεποίθησή της, χαράζει το δικό της αναπτυξιακό δρόμο και πρωταγωνιστεί στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις».
 
Από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας εκτίμησε ότι η διοργάνωση θα είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και η συμμετοχή εφέτος της Ινδίας θα δώσει ακόμα ένα βήμα να προωθηθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες. 

Εστιάζοντας στο θεσμό της "τιμώμενης χώρας" ο κ. Τζήκας ανέφερε ότι πέρυσι που ΔΕΘ φιλοξένησε τις ΗΠΑ προσέλκυσε 293.000 επισκέπτες και αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την περιοχή της Ν/Α Ευρώπης. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η διοίκηση της ΔΕΘ Hellexpo, όπως τονίστηκε, δεν εφησυχάζει και ήδη αναπτύσσει το νέο αρχιτεκτονικό πλάνο της έκθεσης. Φιλοδοξία είναι το 2026, που ΔΕΘ συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας, να τα εορτάσει σε νέες εγκαταστάσεις. Όπως τόνισε ο κ. Τζήκας το νέο κτίριο θα είναι εμβληματικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης

Μεγάλες οι προοπτικές ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας

Η 84η ΔΕΘ αναμένεται να αποτελέσει πεδίο άνθισης των ελληνο-ινδικών επιχειρηματικών σχέσεων, με την πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα να σημειώνει ότι η παρούσα έκθεση θα αποτελέσει μια πλατφόρμα επικοινωνίας των δυο χωρών. Παράλληλα η Ινδία θα επιδείξει, όπως είπε η Shamma Jain, τα επιτεύγματα της στον τομέα της οικονομίας, όπως αυτά αποτυπώνονται στους τομείς της πληροφορικής των υπηρεσιών κλπ. Το 2009, η Ινδία ήταν και πάλι στη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα, τώρα όμως, η ινδική οικονομία τρέχει με ανάπτυξη 7% και σε μια δεκαετία έχει φέρει "τα πάνω κάτω" στο πεδίο της πληροφορικής και της τεχνολογίας και στη φαρμακευτική, ανέφερε η Ινδή διπλωμάτης.

Σκιαγραφώντας τους τομείς που Ελλάδα και Ινδία μπορούν να αναπτύξουν συνεργασίες, η Shamma Jain εστίασε στον κλάδο των υποδομών, του τουρισμό, της γεωργίας αλλά της πληροφορικής και της ναυτιλίας. Για τις υποδομές, ανέφερε ότι ήδη η εταιρία Τέρνα τρέχει πρόγραμμα επενδύσεων στην Ινδία, ενώ η χώρα θα προχωρήσει προγράμματα εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, αεροδρομίων κ.λπ. 

Στον τουρισμό, η Ελλάδα κλέβει τις καρδιές των Ινδών πολιτών και το τουριστικό ρεύμα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Ειδικά οι νέοι θέλουν να έλθουν στη χώρα μας και να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της Ελλάδας, όπως ανέφερε η Ινδή πρέσβης, ενώ συμβουλεύει την Ελλάδα να στρέψει το βλέμμα στο Bollywood και να φιλοξενήσει παραγωγές του. Η Ελβετία, όπως είπε, το κάνει και έχει αυξήσει σημαντικά το τουριστικό ρεύμα από την Ινδία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κλάδος της αγροδιατροφής. Η κ. Jain εκτίμησε ότι αν το 1% του ινδικού λαού "μάθει" να κάνει χρήση του ελληνικού λαδιού, τότε δυνητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να διοχετεύει όλη της την παραγωγή στην Ινδία. Την ίδια στιγμή η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μπανάνας και γάλακτος στον κόσμο και ο δεύτερος παραγωγός σε πατάτες και κρεμμύδια. Μάλιστα η Ελλάδα, όπως είπε η Ινδή διπλωμάτης εισάγει κρεμμύδια. Στον κλάδο της ναυτιλίας η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Πλούσιο θα είναι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκο Ποζρικίδη, το «μενού» της ινδικής παρουσίας στην 84η ΔΕΘ: συναντήσεις μεταξύ επαγγελματιών, παρουσία ινδικών οργανισμών, παρουσιάσεις νεοφυών επιχειρήσεων, εκθέσεις Bollywood, εκδηλώσεις προώθησης ινδικής κουζίνας, ενώ όπως τονίστηκε, την παράσταση θα κλέψει το δείπνο μεταξύ επιχειρηματιών των δυο χωρών.

Η ΔΕΘ, που ξεκίνησε το 1926 με 25 εκθέτες έφτασε το 2018 τους 1.500, με πάνω από 290.000 επισκέπτες, αποτελεί το όχημα για περεταίρω ανάπτυξη στα επιχειρηματικά δρώμενα. Το 2020 τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία.