Ευπρόσδεκτη είναι για τον επιχειρηματικό κόσμο η δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους Βασίλη Κορκίδη και Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρων των Επιμελητηρίων Πειραιά και Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δηλώνουν από την πλευρά τους σχολίαζοντας τη δέσμη έργων ότι είναι καλοδεχούμενο καθετί που έχει ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την στήριξη των επιχειρήσεων, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό για την αναπτυξιακή στροφή που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα, και ότι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα ανακοινώνονται καλό είναι να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη: «Σε δεύτερη μοίρα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων»

«Η δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα για τα μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13% καθώς και στην ενέργεια στο 6%. Αναφορικά με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, μετά τις εκλογές, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 13% σε 11%, οι φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, δικαίως νομίζω κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι να εφαρμοστούν. Επίσης για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε, ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 25%, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στα μέτρα του 2020, αλλά ίσως του 2021. Θα ήμασταν βεβαίως κοινωνικά ανάλγητοι, εάν διατυπώναμε αντιρρήσεις στη καταβολή μέρους της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους μας. Ο βασικός προβληματισμός μας είναι κατά πόσο οι παροχές που δίνονται τώρα, με εγγύηση τα υπερπλεονάσματα 5,5 δις ευρώ της επόμενης περιόδου 2019-2022, θα έχουν σχέση κόστους-οφέλους στον προϋπολογισμό, ώστε να μην κληθούμε να ξαναπληρώσουμε το κόστος τους με τη διαρκή υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι επίσης εμφανέστατο, ότι παρατηρούμε μία αναμέτρηση ανακοινώσεων, μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με το φορολογικό τους πακέτο να έχει πολλές κοινές παροχές, μέχρι σημείου αντιγραφής. Το ζητούμενο πάντως για τους φορολογούμενους είναι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα. Τέλος ας ελπίσουμε ότι οι παροχές που ανακοινώθηκαν έστω και προεκλογικά, αφενός δεν θα αιφνιδιάσουν τους θεσμούς και αφετέρου δεν θα μας επιβάλλουν τις ενστάσεις τους, ως συνήθως»

Δήλωση προέδρου ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Χρήσιμες οι παροχές αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη για την ανάκαμψη της οικονομίας»

«Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος υποστηρίξει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Κάθε παρέμβαση που μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών - όπως η 13η σύνταξη - είναι σημαντική γιατί έτσι όχι ανακουφίζονται τα πολύπαθα νοικοκυριά αλλά παράλληλα τονώνεται και η αγορά».

Αυτό σημείωσε σε δήλωση του πρόεδρος του Εποαγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητη και η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια.

«Είναι κινήσεις που στηρίζουν πραγματικά το σύνολο πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε:

Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε και ορισμένους "αστερίσκους" στα όσα ανακοινώθηκαν χθες. Όπως το ότι δεν ακούστηκαν μέτρα ανάκαμψης της μεσαίας τάξης που είναι και η περισσότερο «πληγωμένη» από τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης. Επίσης δεν ακούστηκε τίποτα για την ουσιαστική μείωση των συντελεστών φορολογικής κλίμακας και την αποκατάσταση των αδικιών των περασμένων ετών. Ούτε για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ ανακοινώθηκε κάτι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαιτείται και η έγκριση των θεσμών για το θέμα των πλεονασμάτων. Τέλος, αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από το 2020, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές, άρα υπάρχει και εδώ ένα γκρίζο σημείο καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε γενικότερες γραμμές, είναι καλοδεχούμενο καθετί που έχει ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την στήριξη των επιχειρήσεων, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφύγουμε από τα μέτρα ανακούφισης και να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό για την αναπτυξιακή στροφή που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα. Και αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα αλλά συντονισμένες δράσεις που θα προκύψουν μέσα από μία ευρεία συναίνεση.