Επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ έχει υλοποιήσει στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία η εταιρεία τεχνολογιών μικροάρδευσης Rivulis-Eurodrip, μέλος του διεθνούς Ομίλου Rivulis, με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της μονάδας Οινοφύτων και την ανάπτυξη της παραγωγής.

Όπως ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Κυκριλής, διευθύνων σύμβουλος του Business Unit Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής της Rivulis, οι επενδύσεις στην μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα τη διετία 2017-2018 ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 θα ανέλθουν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα Βοιωτίας αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής συντονίζοντας 4 μονάδες σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Ρωσία. Ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής και διανομής για τις υπόλοιπες χώρες του Ομίλου Rivulis.

Στις 14 γραμμές παραγωγής σωλήνα που λειτουργεί η μονάδα, παράγονται καθημερινά 3 εκατ. μέτρα προϊόντος, ενώ οι 40 μηχανές έγχυσης που διαθέτει έχουν παραγωγική δυναμικότητα που καλύπτει 7,5 δισ. σταλάκτες σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αποτελεί το ένα από τα δύο εργοστάσια του Ομίλου Rivulis διεθνώς με καθετοποιημένη παραγωγή και υποστηρίζει ένα από τα τρία τεχνολογικά Κέντρα R&D του ομίλου.

Με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 60% στην εγχώρια αγορά, η Rivulis-Eurodrip διατηρεί έναν ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα και αναπτύσσει περαιτέρω την εξωστρέφειά της. Σημειώνεται ότι πάνω από το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερους από 1.000 πελάτες και πραγματοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες. Σημαντική είναι και η συμβολή της εταιρείας στην απασχόληση τοπικά. Αποτελεί μία από τις μακροβιότερες παραγωγικές μονάδες της περιοχής της Βοιωτίας και παρέχει απασχόληση σε 240 εργαζόμενους.

Στο πεντάμηνο του 2019 η ελληνική εταιρεία τρέχει με ανάπτυξη 11,3% σε σχέση με το 2018 και η λειτουργική κερδοφορία της ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό. Το 2018 για την ελληνική εταιρεία έκλεισε κερδοφόρο. Ο τζίρος το 2019 εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 38 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ το 2018.

Ο κ. Κυκριλής αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας της Rivulis-Eurodrip και τόνισε ότι με οδηγό τη στρατηγική εξωστρέφειας που διέπει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Rivulis, η Rivulis-Eurodrip θα συνεχίσει να αναπτύσσεται επενδύοντας σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες όπως το Manna, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία ανοίγει νέους δρόμους στην βελτιστοποίηση της άρδευσης.

«Τα επόμενα χρόνια πέρα από τις παραδοσιακές μας αγορές όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και τα Βαλκάνια, διαβλέπουμε μια νέα φάση ανάπτυξης προερχόμενη από χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας. Διαθέτοντας μία πλήρως οργανωμένη δομή και μια δυναμική ομάδα από ικανά στελέχη, πιστεύουμε ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εχέγγυα για να υλοποιήσουμε τη νέα μας στρατηγική και το μακροπρόθεσμο πλάνο μας» υπογράμμισε ο κ. Κυκριλής.

Σημειώνεται ότι η Rivulis είναι ένας διεθνής πάροχος καινοτόμων λύσεων μικροάρδευσης που προσφέρει διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο στην αγορά. Παράλληλα αναπτύσσει μια εφαρμογή η οποία συνδυάζοντας πληροφορίες από δορυφόρους και αγρονομικά δεδομένα, έχει τη δυνατότητα να παρέχει δυναμικές συμβουλές άρδευσης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της συγκεκριμένης καλλιεργήσιμης έκτασης σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Ιδρυθείσα το 1966, η Rivulis έχει έδρα στο Ισραήλ και διαθέτει 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, τρία κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, San Diego-Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα κέντρα σχεδίασης σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με πάνω από 3.300 επιχειρηματικούς εταίρους παγκοσμίως για να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις μικροάρδευσης για όλες τις ανάγκες τόσο μεμονωμένων καλλιεργητών, όσο και μεγάλων φυτειών, στους κλάδους των υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, του αστικού πρασίνου και της εξορυκτικής βιομηχανίας.