Έρευνα σε καταστήματα και επιχειρήσεις του Πειραιά, πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, με βασικό σκοπό την ιεράρχηση των κυριότερων προβλημάτων που απασχολούν την αγορά του Πειραιά.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά η έρευνα διενεργήθηκε για να συμβάλλει επίσης, στην ενημέρωση όλων των υποψήφιων πολιτικών ενόψει του σχεδιαζόμενου πλάνου για την επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η έρευνα διεξήχθη την εβδομάδα από 24 έως 28 Ιουνίου σε 200 καταστήματα/επιχειρήσεις του Πειραιά, που κατέταξαν τα σημαντικότερα προβλήματα ως εξής:

- Χαμηλός τζίρος, που προκύπτει από την μειωμένη αγοραστική δύναμη και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

- Υψηλή φορολογία και υψηλές μη ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν «αφυδατώσει» σε ρευστότητα τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

- Μειωμένη πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό-Υψηλό κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών.

- Παρεμπόριο -Φοροδιαφυγή, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λειτουργεί αθέμιτα προς το υγιές εμπόριο, χωρίς να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία.

- Συσσωρευμένα χρέη σε Δημόσιο, Τράπεζες, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, που αποτελούν «θηλιά» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

- Εικόνα της πόλης - Κυκλοφοριακό και Αίσθημα Ασφάλειας.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για τον «σκληρό και άνισο ανταγωνισμό» που δέχονται από τις πολυεθνικές-υπερκαταστήματα, καθώς και για την μεγάλη αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου, ιδιαίτερα από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.