«Τα μηνύματα τα οποία εξέπεμψε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, θεωρώ πως είναι αυτά που ο επιχειρηματικός κόσμος ήθελε να ακούσει, αρκεί να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό γιατί η οικονομία και η αγορά χρειάζονται μια ουσιαστική επανεκκίνηση», τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας για τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από τη νέα κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που αφορά τα φορολογικά βάρη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημείωσε: «Γίνεται μια αρχή με τον ΕΝΦΙΑ, που είναι κάτι που αφορά όχι μόνο τον απλό Έλληνα φορολογούμενο αλλά και τον επιχειρηματία, διότι εντάσσονται στον ΕΝΦΙΑ όλα τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών, βιοτεχνικών, εμπορικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Άρα, θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Συμπλήρωσε, δε, πως «αναμένουμε να δούμε και το ολοκληρωμένο φορολογικό σχέδιο, που αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, αρχικά με 4 ποσοστιαίες μονάδες μείωση, από 28 σε 24, για το 2020, όπως επίσης και για τα θέματα του φόρου αλληλεγγύης, του φόρου επιτηδεύματος και τη μείωση του ΦΠΑ».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε την πάγια, όπως τόνισε, θέση του επιμελητηριακού θεσμού εδώ και χρόνια πως «αυτό που χρειάζεται είναι ένα απλουστευμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο να μπορεί να δράσει η επιχειρηματικότητα στη χώρα, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνοντας πως «πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που κατά τη διάρκεια της μνημονιακής επιτροπείας το είχαμε χάσει έτσι ώστε να μπορέσουν να κινηθούν επενδύσεις από εγχώριους αρχικά επενδυτές, αλλά και ξένες επενδύσεις, που θα έρθουν μέσα από το ενισχυμένο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη -και να επανέλθουμε σε μία ανάπτυξη, η οποία θα είναι βιώσιμη και διαρκής».

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη «να αντιληφθούν οι πάντες ότι, αν δεν τονώσουμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, δεν θα μπορέσουμε με ημίμετρα να καταφέρουμε αυτό το όραμα της ανάπτυξης που όλοι έχουμε».

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο κ. Μίχαλος μίλησε στο «Πρακτορείο FM» για το «λαμπρό πεδίο συνεργασίας» που υπάρχει μεταξύ Επιμελητηρίων, Περιφέρειας αλλά και τοπικών Δήμων, αλλά και τη σημασία της δημιουργίας μιας Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας εντός της Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε, επίσης, στο αττικό παραλιακό μέτωπο, λέγοντας πως θα είναι «η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα» καθώς πρόκειται για μία ακτογραμμή 74 χλμ. από το Φάληρο έως το Σούνιο, που εν πολλοίς παραμένει αναξιοποίητη και υπάρχουν και σχετικές έρευνες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αξιοποίησή του, αλλά και για τη «μεγάλη επένδυση του Ελληνικού», όπου θα υπάρχει, όπως σημείωσε, αρωγή του Επιμελητηρίου και του επιχειρηματικού κόσμου.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη αντιμετώπισης του παρεμπορίου καθώς, όπως τόνισε, «αν μπορούσαμε αν όχι να το πατάξουμε -για να είμαστε ρεαλιστές- αλλά να το περιορίσουμε, δεν θα χρειαζόντουσαν πολλά από τα σκληρά μέτρα, τα οποία αναγκαζόντουσαν να πάρουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του μνημονίου».

ΕΣΕΕ: H κυβέρνησης στέλνει ένα πρώτο αλλά ευκρινές μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στέλνουν ένα πρώτο αλλά ευκρινές μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Για τους εκπροσώπους της αγοράς, που είχαμε εγκλωβιστεί σε μία υπερδεκαετή στασιμότητα, αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα.

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και συνεχίζει: η νέα κυβέρνηση δείχνει να γνωρίζει ότι χρόνος διαθέσιμος δεν υπάρχει και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι φέρνει άμεσα προς ψήφιση σημαντικά νομοσχέδια.

Η επιχειρηματική κοινότητα υποδέχεται με ικανοποίηση τα μέτρα φοροελάφρυνσης και βελτίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων και αναμένει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας το επόμενο διάστημα την εξειδίκευση για τα υπόλοιπα, εξίσου σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως την σταδιακή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα στο 15% και τη σύσταση «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» που θα αποσκοπεί στην επιβράβευση από πλευράς Κράτους, των συνεπών επιχειρηματιών.

Το πακέτο των μέτρων έχει σαφώς αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί συνδυαστικά με αποφασιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αργής απονομής της δικαιοσύνης, τη διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αντιμετώπισης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου.

Τέλος, και για όσο δεν υπάρχει νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους Θεσμούς, είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία που απορρέει από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Άλλωστε η αξιοπιστία της οικονομίας και η εμπιστοσύνη των αγορών, από κοινού με την αναμενόμενη ενίσχυση των επενδύσεων, θα είναι τα ισχυρότερα «όπλα» της κυβέρνησης όταν θα επανέλθει η συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΕΣΑ: Πάνω από όλα απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Με αφορμή την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, δήλωσε τα εξής: «Πέρα και πάνω από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και που όλοι βλέπουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από την τριήμερη συζήτηση είναι η ανάγκη να διατηρηθεί το ίδιο πολιτισμένο κλίμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και στον καθημερινό πολιτικό διάλογο, χωρίς ακρότητες και ενέργειες που θα δυναμιτίσουν το οικονομικό περιβάλλον και θα δυσχεράνουν την επιχειρηματικότητα. Δέκα χρόνια κρίσης, έχουν δημιουργήσει μεγάλα τραύματα και η επούλωση τους απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πιστή εφαρμογή όσων μέτρων εξαγγέλλονται, ώστε να δημιουργηθούν οι σταθερές συνθήκες που θα προσελκύσουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις, για να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα, αλλά και να επιστρέψουν όσοι έψαξαν την τύχη τους στο εξωτερικό».