Στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 225 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους της προχώρησε η διοίκηση της Wind Hellas. Η κίνηση αυτή αποκαλύφθηκε από τη Fitch Ratings και σηματοδοτεί ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, αναστέλλεται η πώληση της εταιρείας σε τρίτους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπήρξε ενδιαφέρον για την απόκτηση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης από τουλάχιστον τρία επενδυτικά σχήματα (Providence, BC Partners και Warburg Pincus). Ακόμη στις συζητήσεις φέρεται ότι αναμείχθηκε και η Apollo Capital, χωρίς ωστόσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση να υπάρξει συνέχεια. Οι μη δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά φαίνεται ότι δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Την επιστροφή κεφαλαίου στην Crystal Almonds από τη Wind Hellas γνωστοποίησε έκθεση της Fitch Ratings. Η τελευταία, εξαιτίας της συγκεκριμένης απόφασης, υποβάθμισε την προοπτική (outlook) της ελληνικής επιχείρησης από «σταθερή (stable)» που ήταν πριν σε «αρνητική (negative)». Η πιστοληπτική ικανότητά της, ωστόσο, παρέμεινε στο «Β».

«Η αναθεώρηση της προοπτικής», ανέφερε χθες η Fitch Ratings στην ανακοίνωσή της, «είναι αποτέλεσμα της διανομής κεφαλαίου ύψους 225 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία Crystal Almond Holdings, κίνηση που αυξάνει τη μόχλευση της επιχείρησης πάνω από το όριο υποβάθμισης...». Το όριο αυτό σύμφωνα με τη Fitch έχει οριστεί ως ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός να μην ξεπεράσει το τετραπλάσιο των κεφαλαίων που προκύπτουν από τις λειτουργίες της επιχείρησης (Funds From Operations, FFO).

«Θεωρούμε ότι», προσθέτουν οι αναλυτές της Fitch, «η εταιρεία διατηρεί την ικανότητα να μειώνει οργανικά τη μόχλευσή της, κάτι που διαπιστώθηκε στα αποτελέσματα του 2019, αλλά η απομόχλευση κάτω από το όριο της υποβάθμισης μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του 2022 ή και το 2023, εξαιτίας των επενδύσεων που εκκρεμούν ενόψει των δικτύων 5ης γενιάς (5G)». Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η επιστροφή κεφαλαίου της Wind απομακρύνει τα «μαξιλάρια» ρευστότητας που μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στα δίκτυα 5ης γενιάς.

Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν, χθες, ότι η υποβάθμιση αυτής της προοπτικής της Wind δεν σημαίνει απαραιτήτως μια αρνητική εξέλιξη. Οι ίδιοι υπογράμμιζαν ότι ο οίκος Standard & Poor’s (S&P), παρότι έγινε κοινωνός της ίδιας πληροφορίας, δεν προχώρησε σε αλλαγή του αξιόχρεου της επιχείρησης.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι η κίνηση της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 225 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Wind, δεν σημαίνει ότι έκλεισε οριστικά η υπόθεση της πώλησης. Οι ίδιοι σημείωναν ότι το ίδιο είχε συμβεί και το 2006, με την TIM Hellas να προσφέρει επιστροφή κεφαλαίου ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ στους μετόχους της (Apax και TPG), και λίγους μήνες μετά η εταιρεία να αλλάζει χέρια. Η εταιρεία στις αρχές του 2007 περιήλθε στη Weather Investments, του Αιγύπτιου επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις.

Η Fitch Ratings στην αναφορά της για τη Wind κάνει λόγο ακόμη για ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, η οποία ωστόσο είναι «εύθραυστη». «Οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στη διείσδυση έξυπνων κινητών τηλεφώνων, στη χρήση δεδομένων και στην ανάπτυξη δικτύων σταθερής οπτικών ινών», ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch, αλλά σημείωναν ότι το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα δεν επιτρέπει μια γοργή σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Wind συντελέστηκε έπειτα από δανεισμό ύψους 525 εκατ. ευρώ, μέσω κοινής ομολογιακής έκδοσης. Εξ αυτών τα 275 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκαν στην αναχρηματοδότηση προγενέστερου κοινού ομολογιακού δανείου και 225 εκατ. ευρώ δόθηκαν στους μετόχους. Απέμειναν 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ αν συνυπολογιστούν μια ανακυκλούμενη πίστωση ύψους 75 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης, σημαίνει ότι απομένουν 150 έως 170 εκατ. ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης προς αξιοποίηση.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»