Τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα στηλίτευσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΔΡΟΜΕΑΣ», Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν δεν βελτιωθούν οι  συνθήκες.

«Είμαστε σε καλό δρόμο που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία μεταφοράς έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου  και συνέχισε: «δεν αμφιβάλλω για τις καλοπροαίρετες θέσεις που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός. Το θέμα είναι αν το ευρύτερο περιβάλλον θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες ώστε το κλίμα να γίνει ευνοϊκό».

Πρόσθεσε επίσης ότι «τα δύο επόμενα χρόνια για την εταιρεία θα είναι πολύ σημαντικά λόγω των παραγγελιών που έχει συσσωρεύσει και θα έχουμε την άνεση να κινήσουμε τη διαδικασία μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων, χαμηλότερα επιτόκια, λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερες ακατανόητες παρεμβάσεις της δημόσιας διοίκησης».

Κληθείς να διευκρινίσει αν έχει καταλήξει στη χώρα όπου θα μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας, είπε ότι οι δύο επιλογές που εξετάζονται είναι Λουξεμβούργο και Βέλγιο. Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες η εταιρεία λειτουργεί ήδη θυγατρική εδώ και πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα όπως είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου υπάρχουν μια σειρά από κακώς κείμενα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα με πιο επώδυνα τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τη γραφειοκρατία και τις ελλιπείς  παροχές στις βιομηχανικές ζώνες.

Ο επικεφαλής της «ΔΡΟΜΕΑΣ» αναφέρθηκε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισημαίνοντας ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικά επιτόκια στις ελληνικές επιχειρήσεις ενώ καυτηρίασε και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες των εταιρειών.

Στο ίδιο σημείο στάθηκε στην αντιμετώπιση που έτυχε η «ΔΡΟΜΕΑΣ»  από τη Δημόσια Διοίκηση όσον αφορά ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα εξωστρέφειας για το οποίο η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την υλοποίησή του. Όπως είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου, η αρμόδια κρατική υπηρεσία, ενώ είχε ήδη καταβληθεί το ήμισυ του  προγράμματος, απέρριψε την αίτηση.

Όπως είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου, η εταιρεία έχει εισέλθει σε έναν δυναμικό κύκλο ανάπτυξης και ελπίζει βάσιμα σε περαιτέρω μεγέθυνσή της. Μάλιστα με όχημα το υπερσύγχρονο και πλήρως καθετοποιημένο εργοστάσιο της στις Σέρρες μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην ανάληψη νέων έργων στις διεθνείς αγορές.

Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η σύμβαση διάρκειας 4 χρόνων  με τον γερμανικό στρατό που υπέγραψε πρόσφατα, για την παραγωγή 60.000 ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων γραφείων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Η νέα αυτή σύμβαση είναι επιπρόσθετη των 5 εκατ. ευρώ, σύμβαση διάρκειας 4 μηνών για την παραγωγή ειδικών  ερμαρίων, που υπεγράφη στις αρχές Νοεμβρίου 2019.

Ο κ. Παπαπαναγιώτου  αισιοδοξεί ότι τα επόμενα χρόνια οι πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν περαιτέρω με δεδομένο το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργου που ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Για φέτος αναμένει τζίρο στα 18 εκατ. ευρώ ενώ αισθητά βελτιωμένη εκτιμά πως θα είναι και η κερδοφορία.