Οι υποβολές αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δράση του ΕΣΠΑ "Επιχειρούμε Έξω" θα ξεκινήσουν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αύριο 18 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Όπως διευκρινίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας (http://www.antagonistikotita.gr) οι δυνητικοί δικαιούχοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στη συγκεκριμένη δράση, θα πρέπει να επιλέξουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr, τη δράση με τίτλο: "Ενίσχυση Δράσεων Επιχειρηματικότητας".

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη δράση μπορούν να απευθύνονται ή να ανατρέξουν:
• στο Γραφείο Πληροφόρησης κοινού: Λεωφ. Μεσογείων 56, Αθήνα (Δευτέρα - Παρασκευή από τις 8.00 πµ έως τις 5.00 µµ)
• στο 801 11 36 300 (από σταθερό, με αστική χρέωση) από τις 8.00 πμ έως τις 7.00 μμ
• στην ιστοσελίδα http://www.antagonistikotita.gr/epanek/prokirixeis.asp?id=32&cs=
• στην ιστοσελίδα www.espa.gr
• στις σελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ στα κοινωνικά δίκτυα: Facebook, Twitter, LinkedΙn, youtube
Μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΠΑΕ (http://www.efepae.gr) και τις περιφερειακές μονάδες του.

Η δράση

Μέσω του προγράμματος «Επιχειρούμε Έξω» οι μικροί εξαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εντός 30 μηνών έως και 50.000 για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Μια επιχείρηση μπορεί να κάνει χρήση του προγράμματος για περισσότερες από μία φορές. Επίσης, επισημαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: Αγροδιατροφή/ Βιομηχανία τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά/ Κατασκευές, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), Υγεία/ Φάρμακα

Δικαιούχοι Χρηματοδότησης

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

- έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας,
-διαθέτουν επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις.

Ακόμη, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

- παράγουν/μεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά,
- αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον
2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων
που παράγουν/μεταποιούν.

Επιδοτούμενες δαπάνες

Οι δαπάνες που μπορούν να επιδοτηθούν για συμμετοχή σε Εμπορικές Εκθέσεις εκτός ελληνικής επικράτειας είναι οι εξής:

- Κόστος συμμετοχής και κόστος καταχώρισης/εγγραφής στον κατάλογο της Έκθεσης

- Έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων της επιχείρησης που θα συμμετέχουν σε κάθε εμπορική έκθεση. Επιλέξιμα είναι τα κόστη μέχρι 4 εκπροσώπων της επιχείρησης και αφορούν σε αεροπορικά εισιτήρια στην οικονομική θέση, επιμέρους μετακινήσεις προς και από το χώρο διοργάνωσης της έκθεσης, διαμονή μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα.

- Ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής/διαμόρφωσης αυτού και ενοικίαση απαιτούμενου εξοπλισμού π.χ. οπτικοακουστικός εξοπλισμός για τις ανάγκες προβολής.

- Κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεμάτων. Αμοιβές εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών απαραίτητων για τη διαχείριση/λειτουργία του περιπτέρου. Το κόστος των αμοιβών αυτών συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει ως ποσοστό το 20% της εγκεκριμένης κατά την ένταξη συνολικής δαπάνης για κάθε έκθεση.

- Κόστος σχεδιασμού και μετάφρασης φυλλαδίου/ων (πληροφορικού εντύπου).