Επιτόκιο κάτω από 1%, πληρωμή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022 και περίοδο χάριτος 19 μηνών είναι οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι του κρατικού δανείου για τις 90.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όσες επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση με βάση τη μείωση του τζίρου θα ενημερωθούν την ερχόμενη εβδομάδα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο Taxisnet για το ποσό που θα λάβουν αλλά και τους αναλυτικούς όρος χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εφόσον αποδεχθούν τους όρους το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου, το σχετικό ποσό θα έχει κατατεθεί στους εταιρικούς λογαριασμούς. Οσες επιχειρήσεις μείνουν εκτός του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία στα τέλη Μαΐου να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, καθώς το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής περιλαμβάνει και δεύτερη φάση.

Με βάση τον αλγόριθμο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, προκειμένου οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία να λάβουν το δάνειο θα πρέπει να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, 2018, 2017. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία η μείωση πρέπει να ξεπερνά το 20% του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών. Στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει θέσει σε αναστολή συμβάσεων όλους ή τμήμα των εργαζομένων την 21η Απριλίου 2020, θα λαμβάνεται υπόψη και θα απομειώνεται το ποσό του κρατικού δανείου.

Τα ελάχιστα ποσά που θα λάβουν είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζομένους.

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζομένους.

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζομένους.

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Οπως προαναφέρθηκε, η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022  –υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/2021– και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης θα εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο Taxisnet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν εκ νέου αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο Taxisnet.

Το επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Το πλεονέκτημα της δράσης είναι ότι τα κεφάλαια κίνησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των τραπεζών. Αυτά τα δεδομένα θα εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, όπως επίσης οι όροι των δανείων π.χ. το επιτόκιο και όσοι συμφωνούν απλώς θα κλικάρουν και θα πιστώνεται το ποσό στον λογαριασμό τους. Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελουμένων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Taxis.

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"