Ενισχυμένη βγήκε η Πλαίσιο από την καραντίνα του κορονοϊού, εκτίμησε ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Γεράρδος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2019.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεράρδος η αξιοπιστία της εταιρείας ενισχύθηκε, καθώς παρά την μεγάλη αύξηση των παραγγελιών η Πλαίσιο κατάφερε να ολοκληρώνει το 90% των παραδόσεων μέσα σε δύο με τρεις ημέρες.

Με την επιβολή των μέτρων περιορισμού κίνησης των πολιτών "οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου επταπλασιάστηκαν και ο αριθμός των παραγγελιών δεκαπλασιάστηκε. Δεν μπορώ να πω ότι η απόδοση μας έφτασε το 100% αλλά προσφέραμε καλές υπηρεσίες”, σημείωσε. 

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο σημείωσε ότι οι παράμετροι αυτής της επιτυχίας ήταν τρεις: Οι υποδομές της εταιρείας και ιδιαίτερα τα κέντρα διανομής στη Μαγούλα και τη Μάνδρα, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης με 220 άτομα που έχει η εταιρεία, καθώς και ο ιδιόκτητος στόλος με 90 φορτηγά που διαθέτει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο του lockdown το site της Πλαίσιο είχε 7,76 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες, ενώ εξυπηρετήθηκαν 1 εκατομμύριο κλήσεις στο call center της εταιρείας. Παράλληλα, εκτελέστηκαν 330.000 παραγγελίες. 

H αύξηση των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων με αποτέλεσμα ο τζίρος να υποχωρήσει κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας οι απώλειες ήταν σαφέστερα καλύτερες των εκτιμήσεων. 

Ενίσχυση της ρευστότητας 

Έχοντας υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ το 2019, η εταιρεία επικεντρώνεται πλέον στην ενίσχυση της ρευστότητάς της λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί με την πανδημία. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο Κώστας Γεράρδος τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ήταν 39,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση με 15 εκατ. ευρώ, η οποία όπως δήλωσε ο Γιώργος Γεράρδος θα προέλθει κατά ένα μεγάλο μέρος από τους μετόχους και το υπόλοιπο από δανεισμό. 

Οι λευκές συσκευές

Μια σημαντική εξέλιξη της προηγούμενης χρονιάς ήταν η είσοδος τη εταιρείας στην εμπορία λευκών συσκευών (ψυγεία, κουζίνες, αιρκοντίσιον κλπ). Η κίνηση αυτή έγινε όπως είπε ο Κώστας Γεράρδος αφενός γιατί η αγορά αυτή είναι μεγάλη φτάνοντας τα 670 εκατ. ευρώ και αφετέρου διότι διαπίστωσαν πως η έλλειψη αυτών των προϊόντων οδηγούσε σε απώλεια εσόδων.

"Είδαμε όχι μόνο ότι δεν κερδίζαμε έσοδα, αλλά ουσιαστικά χάναμε έσοδα γιατί πολλοί πελάτες μας, όπως για παράδειγμα φοιτητές, πηγαίναν αλλού για να καλύψουν τις ανάγκες τους για οικιακές συσκευές”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι πωλήσεις της κατηγορίας των λευκών συσκευών παραμένουν περιορισμένες σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Έφτασαν τα περίπου 10 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο η διοίκηση της Πλαίσιο δηλώνει ότι υποστηρίζει το συγκεκριμένο κομμάτι και κοιτάει συνεχώς να το ενισχύσει, έστω και αν τα περιθώρια κέρδους είναι συμπιεσμένα.  

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019

Οι πωλήσεις της Πλαίσιο διαμορφώθηκαν πέρσι στα 317 εκατ. ευρώ από 308 εκατ. ευρώ το 2018, βελτιωμένες κατά 3%. Τα Κέρδη Προ Φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν στα  3 εκατ. ευρώ, ενώ με την παραδοχή ότι το ΔΠΧΑ 16 δεν εφαρμόζεται ούτε για το 2019 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4 εκατ. ευρώ.

Πηγή:capital.gr