Αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες φαίνεται πως θεωρούν τις διαδικασίες παροχής δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 οι επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους σε έρευνα του φορέα.

H έρευνα, από την οποία προκύπτει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκταμίευσης, πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analysis στις 22-25 Ιουνίου, σε δείγμα 278 επιχειρήσεων στον νομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “ Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ενώ το 39% όχι.

Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημά του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη. Ωστόσο, κι όσοι έλαβαν έγκριση, δεν έχουν εκταμιεύσει ακόμη σε ποσοστό 97%.

Οι μισές επιχειρήσεις (50%), που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας (τραπεζικά κριτήρια), που έθεσε η τράπεζα. Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του λόγω του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας και το 17% δηλώνει "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ".

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσεων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές, ενώ το 20% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στην ερώτηση: “ Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικά τις διαδικασίες έγκρισης δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε;”, οι απαντήσεις σε ποσοστό 62% τις χαρακτηρίζουν ως πολύπλοκες και χρονοβόρες, απλές και γρήγορες το 16% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν το 22%.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνας στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα κι Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνοδευτική επιστολή επισημαίνεται ότι "τα αντλούμενα από τη δημοσκόπηση στοιχεία καταδεικνύουν με κάθε ενάργεια την αστοχία των μέτρων, όπως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας"