Το αίτημα για νέα επαναρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε 120 δόσεις, επαναφέρουν οι έμποροι, με επίσημη ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) προτείνει στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν οφειλές που για διάφορους λόγους δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, εκείνες που λόγω προσωρινής αδυναμίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης του Covid19 έχουν ήδη απωλεσθεί, αλλά και την επαναρύθμιση σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων όσων επιχειρήσεων είναι ήδη ενταγμένες στο ισχύον καθεστώς ρύθμισης και δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή που είχαν αποδεχθεί. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ σημειώνει πως η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων πρέπει να παραμείνει ενεργή για τις τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την επανένταξη στην επαναρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να εξοφληθούν εντός των νόμιμων προθεσμιών, από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και μετά.

Ο ΕΣΑ "κρούει” τον κώδωνα, εκτιμώντας πως οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση τζίρου, θα λειτουργήσουν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας από τις αρχές του φθινοπώρου και αμέσως μετά θα αναγκαστούν να βάλουν "λουκέτο".

Πηγή: Capital.gr, Της Αλεξάνδρας Γκίτση

 

Ο ΕΣΑ βασίζει αυτή του την εκτίμηση και σε κάποια άλλα δεδομένα τα οποία θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και που είναι τα εξής:

-Από το τέλος Αυγούστου έως και το τέλος Οκτωβρίου αρχίζει η υποχρέωση καταβολής των οφειλών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

-Εντός του Αυγούστου λήγουν οι τελευταίες επιταγές του Μαΐου που πήραν παράταση εξόφλησης 75 ημερών. Επίσης η πλειονότητα της αγοράς που προϋπολόγιζε αυξημένο τζίρο τον Αύγουστο λόγω του τουρισμού ή ενισχυμένες εισπράξεις λόγω της περιόδου των εκπτώσεων, έχει εκδώσει πριν την υγειονομική κρίση μεταχρονολογημένες επιταγές υψηλής αξίας, που λήγουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο.