Επτά  μέτρα άμεσης στήριξης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ελάφρυνσης του ασφαλιστικούς  κόστους των πληττόμενων  επιχειρήσεων   "τρέχουν" κατά τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με το έως τώρα θεσπισμένο πλαίσιο.

Το πλαίσιο αυτό προβλέπει από επιδότηση του 100% των εργοδοτικών εισφορών (για τους μισθωτούς μερίδας επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα αλλά και τους εποχικούς μερικώς απασχολούμενους) μέχρι την  κρατική κάλυψη  όλων των εισφορών (για τους υπό αναστολή εργαζομένους).

Παράλληλα, σε ισχύ εξακολουθούν να είναι οι παρατάσεις των εισφορών των πληττομένων εργοδοτών και επαγγελματιών, αλλά και των δόσεων των ρυθμίσεων. Να σημειωθεί πως τα εν λόγω μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων με αντικείμενο τη χρονική επέκταση τους.

Πιο αναλυτικά :

  1.      Κάλυψη εισφορών για το προσωπικό, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθονται σε  αναστολή καθώς απασχολείται στις επιχειρήσεις πληττόμενους  κλάδους  (βάσει ΚΑΔ).

Αποφασίστηκε η επαναφορά της οριζόντιας -για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις – εφαρμογής της αναστολής συμβάσεων εργασίας  (πλήρους, μερικής κλπ).

Οι υπό αναστολή μισθωτοί δικαιούνται ειδική  αποζημίωση έως 534 ευρώ/μήνα (ανάλογα με το αριθμό των ημερών της αναστολής),ενώ το κράτος καλύπτει τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό τους.

 Το μέτρο αυτό ισχύει και το Σεπτέμβριο και αφορά όλες επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων κλάδων, όπως ίσχυε τον Μάρτιο -Απρίλιο του 2020.Βασικός όρος είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου.

  1. 2.      Επιδότηση απωλειών μισθών και εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που είχαν απώλεια τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ο λόγος για το μηχανισμό "Συν-Εργασία", ο οποίος προβλέπει,για όποιον εργαζόμενο (με τον όρο ότι έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης) ενταχθεί, επιδότηση 60% της απώλειας του μισθού του και επιδότηση του 100% των εργοδοτικών αλλά και των εργατικών εισφορών που αναλογούν στον χαμένο μισθό του.  

Το μέτρο αυτό ισχύει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Βασικός όρος είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου που θα ενταχθεί στη "Συν-Εργασία". Δεν ισχύει, όμως, η ίδια απαγόρευση για όποιον δεν ενταχθεί.

  1.   Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, των οποίων πάνω από το 50% του τζίρου παρήχθη στο γ΄τρίμηνο του 2019.

Η επιχορήγηση αυτή αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών εισφορών και ισχύει και το Σεπτέμβριο, ενώ αφορά κάθε μορφής σύμβασης εργασίας (πλήρους, μερικής κλπ). Βασικός όρος είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου.

  1.      Επιχορήγηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εποχικούς μισθωτούς μερικής απασχόλησης.

Η επιδότηση αυτή αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών εισφορών και ισχύει και το Σεπτέμβριο. Αφορά μόνο εποχικούς εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

  1.      Παράταση τρεχουσών εισφορών μισθωτών σε πληττόμενες επιχειρήσεις.

Έως και κατά τον τρέχοντα μήνα, ισχύει η αναστολή των τρεχουσών εισφορών των πληττόμενων εργοδοτών για το διάστημα Φεβρουαρίου -Μαΐου 2020.

Από Σεπτέμβριο, λήγει αυτή η αναστολή και θα πρέπει καταρχάς να καταβληθούν οι εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 (μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του Αυγούστου).

  1.      Παράταση τρεχουσών εισφορών πληττόμενων ελευθέρων επαγγελματιών.

Έως και κατά τον τρέχοντα μήνα, ισχύει η αναστολή των τρεχουσών εισφορών των πληττόμενων επαγγελματιών για το διάστημα Φεβρουαρίου -Μαΐου 2020.

Από Σεπτέμβριο, λήγει αυτή η αναστολή και θα πρέπει καταρχάς να καταβληθούν οι εισφορές του Φεβρουαρίου- Μαρτίου  2020 (μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του Ιουλίου).

Συγκεκριμένα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση του προαναφερθέντος διμήνου.

  1.      Αναστολή δόσεων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Κατά τον τρέχοντα μήνα και συγκεκριμένα έως την 31η Αυγούστου, θα πρέπει οι πληττόμενοι επαγγελματίες να καταβάλλουν τις εισφορές του Μαΐου 2020, για τις οποίες εφαρμόστηκε 3μηνη παράταση.

Πηγή: capital.gr