Στα 137,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ στο α' εξάμηνο 2020, καταγράφοντας άνοδο 9,2% έναντι των 126 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε.

Η αύξηση αυτή όπως επισημαίνεται από τη σημαντική αύξηση του εσόδου των διεθνών διασυνδετικών δικαιωμάτων, που αντιστάθμισε την οριακή πτώση που κατέγραψαν τα έσοδα από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

* Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 96,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 8,4% σε ετήσια βάση έναντι 89,4 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2019.

* Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 54,1 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,6% έναντι 55 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο 2019.

* Οι επενδύσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 57,8% στα 122,6 εκατ. ευρώ έναντι 77,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 271,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις διασυνδέσεις των νησιών (Κρήτη, Κυκλάδες, Σκιάθος) είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Ο διαγωνισμός ύψους 46 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη με ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά. Η αναβάθμιση του ΚΥΤ, σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ευστάθεια της Αττικής, αποτρέποντας συμβάντα μπλακ-ουτ στο Λεκανοπέδιο. Μέσω του νέου ΚΥΤ θα ηλεκτριστεί το «μεγάλο» καλώδιο της Κρήτης.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η διοίκηση θεωρεί ότι θα είναι μηδαμινές και δεν θα επηρεάσουν την πορεία εξέλιξης του επενδυτικού πλάνου. «Τα έργα που υλοποιούνται ήδη ανά την Ελλάδα, δεν έχουν υποστεί ουσιαστικές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και συνεχίζονται απρόσκοπτα. Εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι οι επιπτώσεις στον Όμιλο και στην Εταιρεία δεν θα επηρεάσουν την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές επικαιροποιούνται διαρκώς με βάση την εξέλιξη της κρίσης».