Ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ οι απώλειες εξαιτίας της πανδημίας για τον ελληνικό εκθεσιακό κλάδο, ο οποίος έχει αναγκαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές του, αλλά δεν έχει προβλεφθεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης, όπως επισημαίνεται σε σημερινή κοινή ανακοίνωση εννέα φορέων και εταιρειών διοργάνωσης εκθέσεων και κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων.

Οι εννέα ζητούν την ένταξη του κλάδου στα σχεδιαζόμενα προγράμματα επανεκκίνησης της οικονομίας και προσθέτουν πως «είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες και απόλυτη ασφάλεια για εκθέτες και επισκέπτες, μόλις η Πολιτεία το επιτρέψει».

«Με όλες τις εκθέσεις να έχουν ακυρωθεί και την απαγόρευση για τη διοργάνωση νέων να εξακολουθεί να ισχύει (...) διοργανωτές εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα και κατασκευαστές περιπτέρων έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, καταγράφοντας σχεδόν μηδενικά έσοδα επί 12 μήνες (...). Την ίδια ώρα περισσότεροι από 9000 εργαζόμενοι του κλάδου -άμεσοι και έμμεσοι- ζουν με την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στην εκθεσιακή δραστηριότητα, άλλα έξι διαχέονται στην οικονομία του τόπου όπου διοργανώνεται η εκάστοτε έκθεση. Παράλληλα, η εκθεσιακή δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με τον επαγγελματικό τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναντήσεις με πολιτειακούς και επιχειρησιακούς παράγοντες των υπουργείων για την ενίσχυση της εκθεσιακής βιομηχανίας, που αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική υγεία της χώρας, διαπιστώνοντας όμως πως έναντι των επίσης δίκαιων αιτημάτων άλλων κλάδων που έχουν πληγεί έρχονται σε δεύτερη μοίρα», καταλήγει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι εξής φορείς: Athens Metropolitan Expo A.E., Be Best, Exposystem A.E., FORUM A.E., Interform Α.Ε., MEC Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο, ROTA A.E, ΔΕΘ-Ηelexpo A.E και Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.