Η Vodafone Ελλάδας ανακοινώνει ότι παρέχει πράσινη ενέργεια στο νησί της Αμμουλιανής του Δήμου Αριστοτέλη, υλοποιώντας δράσεις με τις οποίες σύντομα, βασικές υποδομές του νησιού θα μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά, μέσω ηλιακής ενέργειας.

Ταυτόχρονα το Vodafone Green Giga Network, στην περιοχή της Αμμουλιανής, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο, μειώνοντας κατά 50% την κατανάλωση ενέργειας του δικτύου της.

Συγκεκριμένα, η Vodafone έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στο Νηπιαγωγείο Αμμουλιανής, τα οποία θα μηδενίσουν τις ηλεκτρικές ενεργειακές ανάγκες του και θα συμβάλουν, μέσα από τη μέθοδο του εικονικού συμψηφισμού, σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για το Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο και το Κοινοτικό Ιατρείο του νησιού. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα μειώσει τη ζήτηση από το Δημόσιο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σχεδόν 25.000 kWh σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η Vodafone τοποθέτησε ηλιακούς φορτιστές κινητών συσκευών σε κομβικά σημεία του νησιού, στα οποία επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να φορτίζουν τα κινητά τους.

O δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλλιάνος δήλωσε σχετικά: «Όταν η ψηφιακή επανάσταση συναντά την κοινωνική ευθύνη, το αποτέλεσμα είναι πραγματική πρόοδος. Ευχαριστούμε την Vodafone που συμπεριέλαβε τον Δήμο Αριστοτέλη και ιδιαίτερα την Αμμουλιανή σε μια προσπάθεια που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και είναι απολύτως συμβατή με τις  δικές μας πολιτικές εισαγωγής πρακτικών "έξυπνων πόλεων" στην καθημερινότητα των δημοτών μας».

Η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων της Vodafone Ελλάδας, κυρία Μαρία Σκάγκου δήλωσε: «Σε όλον τον πλανήτη βλέπουμε πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες και θέτουν σε κίνδυνο την βιώσιμη, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν μία ιστορική ευκαιρία επιτάχυνσης της υλοποίησης δράσεων - μικρής και μεγάλης κλίμακας – κατά της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την αναστροφή των αρνητικών της επιπτώσεων. Η πρωτοβουλία μας στην Αμμουλιανή δείχνει τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε στην πορεία μας προς ένα βιώσιμο αύριο».

Το Vodafone Green Giga Network είναι το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο της Ευρώπης, προσφέρει νέες δυνατότητες προς όλους και επιβεβαιώνει την στρατηγική τοποθέτηση της Vodafone ότι άνθρωποι και τεχνολογία μαζί μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Η περίπτωση της Αμμουλιανής είναι ένα απτό παράδειγμα του πώς η Vodafone συνεισφέρει στη δημιουργία ενός βιώσιμου αύριο για όλους με τη δύναμη του Vodafone Green Giga Network.

Από τον Απρίλιο του 2021 η Vodafone Ελλάδας καλύπτει το 100% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιστοποιημένες μέσω εγγυήσεων προέλευσης, στο δίκτυο κορμού, σε όλα τα MTX, τα data center της εταιρείας, καθώς και στα δίκτυα κινητής και σταθερής, στα ιδιόκτητα σημεία λιανικής πώλησης και στα κτίρια γραφείων της εταιρείας, ακόμα και εκεί όπου δεν ελέγχει απευθείας την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Η Vodafone στοχεύει μέσα από τις τεχνολογίες της, να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από την λειτουργία της έως το 2030. Στόχος του Ομίλου Vodafone είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας έως το 2040.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες παραγωγής της διαφημιστικής ταινίας για το  Vodafone Green Giga Network και τις ενέργειες της Vodafone στην Αμμουλιανή εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε γύρισμα στην Ελλάδα βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές σε όλους τους τομείς της παραγωγής, από τις μετακινήσεις και την διατροφή, μέχρι την κατανάλωση ενέργειας και την διαχείριση αποβλήτων, επιτυγχάνοντας[1]:

  • τη δημιουργία του πρώτου «Zero Waste» γυρίσματος όπου εφαρμόστηκαν οι αρχές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων που προέκυψαν,
  • τη μείωση στην κατανάλωση πόσιμου νερού κατά 60%,
  • τη συνολική μείωση των εκπομπών ισοδύναμου CO2e στις μετακινήσεις, στη διατροφή και στην κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 1,5 τόνους (μείωση 31,9%). Συγκεκριμένα η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας του γυρίσματος προέρχεται από 100% πιστοποιημένες ΑΠΕ.

 

[1] Η περιβαλλοντική διαχείριση και ανάλυση υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του κ.Φίλιππου Κυρκίτσου, Δρ. Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.