Η αμερικανική Comcast Corp, η μεγαλύτερη εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ, πρόσφερε σήμερα 31 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Sky, ανταγωνιζόμενη την προσπάθεια της Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Walt Disney του Μπομπ Ίγκερ να αποκτήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο συνδρομητικής τηλεόρασης της Ευρώπης.

Η Comcast, ένα κολοσσός μέσων ενημέρωσης αξίας 184 δισ. δολαρίων στον οποίο ανήκει το NBC και η Universal Pictures, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 12,5 λίρες ανά μετοχή, σημαντικά υψηλότερα από τις 10,75 λίρες ανά μετοχή που συμφώνησε να καταβάλει η Fox για τη βρετανική εταιρεία. Η μετοχή της Sky σημείωσε άλμα 21%.

Με παρουσία σε 23 εκατ. σπίτια στη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία και γνωστή για την τεχνολογική της καινοτομία, η βρετανική Sky έχει ήδη συμφωνήσει να περάσει στον έλεγχο της 21st Century Fox του Μέρντοκ αλλά η εξαγορά καθυστερεί λόγω ανησυχιών για την επιρροή που έχει στη Βρετανία ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή έχει περιπλέξει την ξεχωριστή συμφωνία ύψους 52 δισ. δολαρίων της Disney να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία της Fox, μεταξύ των οποίων και τη Sky.
«Sky και Comcast είναι ο τέλειος συνδυασμός: είμαστε και οι δύο ηγέτες στη δημιουργία και διανομή περιεχομένου», δήλωσε ο 58χρονος διευθύνων σύμβουλος της Comcast Μπράιαν Λ. Ρόμπερτς. «Πιστεύουμε ότι η Sky είναι μια εξαιρετική εταιρεία».

Ο τελευταίος γύρος μεγάλων συμφωνιών είναι ενδεικτικός της πίεσης που νιώθουν τα παραδοσιακά δίκτυα συνδρομητικής τηλεόρασης, τα οποία χάνουν πελάτες από υπηρεσίες streaming όπως η Netflix και η Amazon.com.
Η μετοχή της Sky σημείωσε άνοδο στις 13,34 λίρες καθώς οι επενδυτές ελπίζουν πως η μάχη προσφορών που θα ακολουθήσει να οδηγήσει και τις δύο πλευρές στο να προσφέρουν υψηλότερο τίμημα.

Η προτεινόμενη προσφορά τοποθετεί τον Ρόμπερτς της Comcast απέναντι στον Μέρντοχ, τον 86χρονο μεγιστάνα ο οποίος βοήθησε να ξεκινήσει η Sky στη Βρετανία και ο οποίος κινείται προς την απόκτηση της Sky, οκτώ χρόνια αφότου υπέβαλε την πρώτη του προσφορά. Φέρει επίσης τον Ρόμπερτς απέναντι στον Ίγκερ της Disney, παλαιόθεν ανταγωνιστή του αφού η Comcast προσπάθησε να αποκτήσει την Disney έναντι 54 δισ. δολαρίων το 2004.

Η Comcast ανέφερε ότι δεν έχει έλθει ακόμα σε επαφή με την Sky αναφορικά με την προσφορά της, ενώ εκπρόσωπος της Sky αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ