Πλήθος συμμετοχών, κορυφαία στελέχη της Ασφαλιστικής Αγοράς και ηχηρές θεσμικές τοποθετήσεις είχε, μεταξύ άλλων, το 12th Insurance Conference το συνέδριο-θεσμός του Ασφαλιστικού Κλάδου. Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου αποτελεί το γεγονός πως η Ασφαλιστική Αγορά θα συνεχίζει να πορεύεται με φόντο την περαιτέρω ανάπτυξη, με στόχο την εμβάθυνση της ασφαλιστικής συνείδησης και την κάλυψη σύγχρονων αναγκών προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.

Το πετυχημένο συνέδριο διοργανώθηκε για 12η χρονιά από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal Insuranceworld.gr και διεξήχθη στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Γενικός Διευθυντής της Ethos Media S.A, κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης σημείωσε: «Πρόκειται για το μακροβιότερο συνέδριο της Ethos Media στα 31 χρόνια της εταιρείας. Πεποίθησή μας είναι πως ο κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παρέχει ασφάλεια στον πληθυσμό και την κοινωνία». Όσον αφορά την συγκυρία -αναφερόμενος στις εκλογές- σημείωσε πως, «Τώρα η συζήτηση είναι επίκαιρη και πολύ σημαντική προς όφελος της αγοράς και των πολιτών».

Στο πλαίσιο των θεσμικών χαιρετισμών, ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαρακτήρισε την ιδιωτική ασφάλιση αναγκαία ως συμπληρωματική και όχι ως υποκατάστατο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. «Δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση στο πεδίο αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Την στήριξή του στους 3 Πυλώνες Ασφάλισης εξέφρασε από την πλευράς του ο κ. Ιωάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Δ., τ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σημειώνοντας πως «ο 1ος πυλώνας είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός». Αναφερόμενος στον 2ο πυλώνα τόνισε πως χρειάζεται διαφάνεια και κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας τις περαιτέρω προσπάθειες για τα Επαγγελματικά Ταμεία. Σημείωσε, ακόμη, πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέα δεδομένα και πως η ΝΔ θέλει να κυβερνήσει με ένα πρόγραμμα φιλελεύθερο και φιλολαϊκό.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επεσήμανε πως η ασφαλιστική αγορά αναζητά τον διάλογο με όποια νέα κυβέρνηση. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι προτάσεις και λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού υπάρχουν από την ΕΑΕE. Κατά τα άλλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο ανάπτυξης της αγοράς, σημειώνοντας παράλληλα πως κολοσσοί όπως είναι οι Amazon και Google δεν θα έχουν να κάνουν με Solvency II και IDD. Ζήτησε από την Πολιτεία να δοθούν κίνητρα για αποταμίευση, καθώς ο μέσος Έλληνας έχει συσσωρεύσει κεφάλαια μόνο για τρεις ημέρες μόνο, το 0,7% του ΑΕΠ. Στον τομέα της Υγείας, μεγάλο είναι το capacity στα δημόσια νοσοκομεία και υπάρχουν ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης για την αγορά, ενώ σημείωσε πως μεγάλες είναι οι προκλήσεις στον κλάδο πυρός, καταστροφών και cyber.

Ξεχωριστή στιγμή στο 12th Insurance Conference αποτέλεσε η τιμητική βράβευση του Ιδρυτή και Διευθύνοντα Συμβούλου της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου, για την μακρά προσφορά του στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Τη βράβευση έκανε ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, τις προοπτικές και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Περιγράφοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, σημείωσε πως τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα  από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά. Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «Μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της επάρκειας των συντάξεων για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου, πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα». Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Πυλώνες για την ελάφρυνση του συστήματος, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και φορολογικά κίνητρα είναι στοιχεία που χρειάζονται για να υπάρξει ανάπτυξη και στην ασφαλιστική αγορά. Αυτό επισημάνθηκε στην πρωτότυπη οn stage συνέντευξη ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τον Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη, Αν. Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Δ., τ. Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κώνστας, Head of Content της Ethos Media.

Τις νέες σύγχρονες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία, η κοινωνία και η ασφαλιστική αγορά αποτύπωσε κατά την εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση «Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Είμαστε έτοιμοι;» ο κ. Παναγιώτης Ταρσινός, Senior Manager, Insurance & Actuarial Service, EY Greece.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ασφαλιστική Αγορά και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τέθηκαν επί τάπητος στο Πάνελ Ι του συνεδρίου, με συντονιστή τον Δημοσιογράφο, κ. Χρήστο Κώνστα, στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Κυριάκος Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδος και Κύπρου της MetLife, ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε.Γ.Α Ευρωπαϊκή Πίστη, ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής, και ο κ. Ιωάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN.

Όπως επισημάνθηκε, επιτακτική είναι η ανάγκη στήριξης του δικτύου σε συνδυασμό με την χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο όχι απλά την διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης αλλά την έμφαση για περαιτέρω δράσης ανάπτυξης. Έλλειμμα υπάρχει ακόμα σε ζητήματα χάραξης πολιτικής, ενώ απαιτείται να μπει «νέο αίμα» τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στον κλάδο συνολικά. Παράλληλα απαιτούνται έξτρα προσπάθειες, ώστε η αγορά να επανέλθει στα προ 2009 επίπεδα μέσω συνεργασιών του Δημοσίου με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι 3 Πυλώνες Ασφάλισης, το μέλλον των Επαγγελματικών υπό το πρίσμα του «Ισχύς εν τη Ενώσει» απασχόλησαν το Πάνελ II με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, Γενικό Διευθυντή της Ethos Media. Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν η τρέχουσα κατάσταση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ζητήματα θεσμικής φύσεως, το κόστος της Υγείας και τα δεδομένα που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση σε αυτόν τον τομέα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (E.A.E.E), ο κ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο Δρ Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ), και ο κ. Παναγιώτης Κακούρης, Δικηγόρος.

Το φλέγον ζήτημα τον Φυσικών Καταστροφών απασχόλησε το Πάνελ III με συντονιστή τον Δημοσιογράφο κ. Βάιο Κρόκο. Συμμετείχαν ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗΣ Ασφαλιστικής, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της AXA Ασφαλιστικής, ο κ. Βασίλειος Μπίλλης, CEO της System Sunlight και η κα Ευγενία Καφφετζή, CEO της Globalnet Μεσίτες Ασφαλίσεων ΕΠΕ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η διαχείριση της κρίσης από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight, οι επιτυχείς διαδικασίες από πλευράς συντονισμού και αποζημιώσεων. Επί τάπητος τέθηκε η οπτική των μεσιτών γύρω από τις εν λόγω καταστροφές και την κάλυψη των επιχειρηματικών κινδύνων. Αναλύθηκαν διεθνή παραδείγματα, ο ρόλος των αντασφαλιστών, τα ασφάλιστρα στον κλάδο περιουσίας και η χρήση των νέων τεχνολογιών. Επιτακτική θεωρείται, όπως επισημάνθηκε, η συνεργασία μεταξύ κράτους – ιδιωτικής ασφάλισης για την πρόβλεψη και κάλυψη καταστροφικών φαινομένων, όπως είναι ο σεισμός και η πυρκαγιά.

Οι πωλήσεις, οι νέες τάσεις και τα καινοτόμα προϊόντα της αγοράς απασχόλησαν το Πάνελ IV με συντονιστή τον κ. Νίκο Κεχαγιάογλου, Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας K2 Μεσίτες Ασφαλίσεων. Ομιλητές ήταν ο κ. Σπύρος Γκούμας, Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος Δ.Σ. της SQLearn, ο κ. Γιάννης Σηφάκης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Marketing & Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, FIA, Partner,  Actuarial leader Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia, EY, και ο κ. Γιάννης Παπουτσάς, Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου Εταιρικών Συνεργατών, της ERGO.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, οι οικονομικοί όροι είναι πλέον διαφορετικοί και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέα δεδομένα και φέρνουν καινοτόμα προϊόντα. Απαιτούνται περεταίρω προσπάθειες στην εξάλειψη του χρηματοοικονομικού/ασφαλιστικού αναλφαβητισμού και ενίσχυση της κουλτούρας, ώστε να γίνει η ορθή προσέγγιση προς τον ανασφάλιστο κόσμο.

Τέλος, οι νέες προκλήσεις της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης συζητήθηκαν στο Πάνελ V, με συντονιστή τον κ. Νίκο Κλήμη, Οικονομολόγο και ειδικό συνεργάτη της Ethos Media. Στο Πάνελ συμμετείχαν η κα Θεοδώρα Γουργούλη, Ασφαλιστικός & Επενδυτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), ο κ. Παναγιώτης (Τάκης) Μιχαλόπουλος, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) και του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής (ΣΠΑΤΕ), ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και ο κ. Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ, Μέλος Επιτροπής GAMA Hellas και Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων.

Όπως ανέφεραν οι Ομιλητές, το τελευταίο διάστημα συντελείται σημαντική πρόοδος, καθώς οι ρόλοι μεσιτών, πρακτόρων κ.λπ. στην διαμεσολάβηση αποσαφηνίζονται, ύστερα από την εφαρμογή της IDD και τους νέους ΚΑΔ. Αναγκαία θεωρείται η συνεργασία για την πλήρη εξάλειψη παλαιών στρεβλώσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού, με στόχο την ανάδειξη του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.