Σε μονομαχία μεταξύ Fosun και CVC Capital Partners, οι οποίες θεωρούνταν εξαρχής τα «φαβορί» του διαγωνισμού, εξελίσσεται η πώληση του -τουλάχιστον- 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα καθώς ο τρίτος της παρέας, Värde Partners, δείχνει να έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Οι δεσμευτικές προσφορές έχουν οριστεί για αύριο, Πέμπτη 5 Μαρτίου, και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για πρόθεση χορήγησης νέας παράτασης. Fosun και CVC Capital αναμένεται να καταθέσουν προσφορές.

Δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξει και η Värde Partners καθώς δεν έκανε χρήση της δυνατότητας συναντήσεων με τη διοίκηση της ασφαλιστικής, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις επί του business plan, ενώ η εν γένει παρουσία της στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού χαρακτηρίζεται ως υποτονική.

Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαγωνιστική διαδικασία, θα απαιτηθούν περίπου 10 ημέρες για την αξιολόγηση των προσφορών. Στόχος της Εθνικής παραμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν την έκδοση οικονομικών καταστάσεων 2019, ώστε να πάρει στο τέταρτο τρίμηνο της απελθούσας χρήσης τη ζημιά απομείωσης για τη θυγατρική της.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει αποτιμήσει τη θυγατρική ασφαλιστική της στις 30/9 στο 1,06 δισ. ευρώ και επομένως για να μην εγγράψει κεφαλαιακή ζημιά θα πρέπει να δεχθεί προσφορές για το 80% της τάξης των 848 εκατ. ευρώ. Στην Αιόλου εκτιμούν ότι οι προσφορές θα ενέχουν τιμήματα υψηλότερα των 600 εκατ. ευρώ για το 80%. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κεφαλαιακή ζημιά μαζί με αυτή που θα προκύψει από την αναπροσαρμογή αξίας για το εναπομείναν 20% δεν θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Με βάση το πενταετές business plan (2018-23), τα βασικά σημεία του οποίου έχουν δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, η Εθνική Ασφαλιστική θα επιτυγχάνει, τα επόμενα χρόνια, μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης εργασιών 12%, με μέση μείωση κόστους, ετησίως, περίπου 1%. Τα αθροιστικά προ φόρων κέρδη της 5ετίας εκτιμώνται στα 500 εκατ. ευρώ (μέσος ετήσιος όρος 100 εκατ. ευρώ).

Πηγή: euro2day.gr