Αύξηση του τζίρου των ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, προερχόμενη κυρίως από τον κλάδο της υγείας, αναμένει για το 2018 ο Ιωάννης Βοτσαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Interlife AAEΓΑ, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την τάση αυτή λανσάροντας νέες ιατρικές υπηρεσίες.

Στη διάρκεια σημερινής συνάντησης με δημοσιογράφους, ο κ.Βοτσαρίδης γνωστοποίησε ότι η Interlife, που δεν σκοπεύει να αυξήσει φέτος τα ασφάλιστρα, παρά το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για τις ασφαλιστικές εταιρείες η εφαρμογή των επιταγών του Solvency II, προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ώστε αυτό να φτάσει περίπου στο 5% στη διάρκεια της φετινής χρήσης.

Για το 2018 σημείωσε ακόμη ότι δεν αναμένει συγχωνεύσεις μεταξύ ασφαλιστικών, δεδομένου ιδίως ότι κάποιες αποχώρησαν ήδη από την ελληνική αγορά «με βελούδινο τρόπο», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών θα συνεχιστεί, καθώς η ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα βρίσκεται στο ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής και «άρα οι ξένοι βλέπουν ότι υπάρχει δρόμος ανάπτυξης μπροστά και ότι εδώ υπάρχει μια καλή μπίζνα».

Επιπροσθέτως, αποκάλυψε πως η ίδια η εταιρεία, που επίσης "ποντάρει" φέτος στην ανάπτυξη του κλάδου της υγείας, ετοιμάζεται να λανσάρει σύντομα στην αγορά τρία νέα προϊόντα, με αντικείμενο αντίστοιχα την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την επιδοματική κάλυψη για σοβαρά περιστατικά υγείας (π.χ. τοκετό ή νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και τη νοσοκομειακή περίθαλψη ενηλίκων.

"Θα γίνει σφαγή με την τήρηση των προσωπικών δεδομένων"

Ο ίδιος επισήμανε ότι το 2017 ήταν για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες "μια χρονιά πολύ δύσκολη", στη διάρκεια της οποίας αυτές πιέστηκαν -μεταξύ άλλων- για να εναρμονιστούν με νέους κανονισμούς και κανονιστικά πλαίσια, στο πλαίσιο και του νέου εποπτικού πλαισίου Solvency II. "Πολύπλοκη" εκτιμάται ότι θα είναι και η περίοδος μετά τον Μάιο του 2018, καθώς από τον συγκεκριμένο μήνα οι ασφαλιστικές θα κληθούν να εφαρμόσουν τον πολύ αυστηρό κοινοτικό κανονισμό GDPR (General Data Protection Regulation), περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. «Εκτιμώ ότι θα γίνει σφαγή για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων και ότι θα έχουμε ένα σωρό μηνύσεις κατά ασφαλιστικών εταιρειών» υπογράμμισε.

Η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τη μικροασφάλιση

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση με το αν η Interlife θα αναλάβει δράση στον τομέα των μικροασφαλίσεων, ο οποίος αναδύεται εσχάτως στο προσκήνιο, προκειμένου να παράσχει σε ανθρώπους με πολύ πεπερασμένα οικονομικά μέσα τη δυνατότητα περίθαλψης με πολύ χαμηλό τίμημα, ο κ.Βοτσαρίδης σημείωσε: «Η μικροασφάλιση είναι ένας νέος τομέας, που έχει να κάνει με τη φτώχεια και την αδυναμία πρόσβασης στην περίθαλψη. Αυτό το σύστημα όμως, μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε συνεργασία με συλλογικότητες (σ.σ. π.χ. δήμους ή συλλόγους), που θα αναλάβουν ένα μέρος του κόστους, κι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο, και φορολογικά. Ίσως όμως φέτος κάνουμε μια προσπάθεια να λανσάρουμε ένα προϊόν» σημείωσε.

Ξεπέρασαν τα 59 εκατ. τα ασφάλιστρα, με το 70% να αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου

Εν αναμονή των εξελίξεων, η Interlife ΑΑΕΓΑ έκλεισε το 2017 με αυξημένα μεγέθη, αφού παρουσίασε αύξηση εσόδων και ασφαλίστρων κατά 11,59% το 2017 (Γραμμένα Ασφάλιστρα 59,04 εκατ. ευρώ έναντι 52,90 εκατ. το 2016, εκ των οποίων περίπου το 70% προέρχεται από τον κλάδο του αυτοκινήτου). Ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε κατά 24,66% (330.634 στις 31/12/2017 έναντι 265.228 το Δεκέμβριο του 2016). Επιπλέον το 2017 αναμένεται να κλείσει με κέρδη πολύ υψηλότερα του 2016, θέμα επί του οποίου ο κ.Βοτσαρίδης δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα της Interlife ως εισηγμένης στο ΧΑΚ εταιρείας.

Κατά τα λοιπά, η Interlife αύξησε τις επενδύσεις της κατά 16,61% σε σχέση με το 2016, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και διαθεσίμων να ανέρχεται στα 174,08 εκατ. ευρώ έναντι 149,29 εκατ. ευρώ το 2016. Τα δε καθαρά έσοδα επενδύσεων αναμένεται να κυμανθούν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ (έναντι 4 εκατ. ευρώ), παρά τις τοποθετήσεις σε χαμηλού κινδύνου επενδυτικές θέσεις λόγω του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος και των αυστηρών απαιτήσεων του Solvency II.

Με βάση το νέο εποπτικό πλαίσιο Solvency II, ο Δείκτης Ελαχίστου (αναγκαίου) Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) της εταιρίας αναμένεται να υπερβεί το 500%. Ο δε Δείκτης Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) αναμένεται να κυμανθεί περί το 140%, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους που είχε βάλει η εταιρεία για το 2017. Το δε αμοιβαίο κεφάλαιο Interlife Μικτό, για την περίοδο 31/12/2016 - 31/12/2017, παρουσίασε σωρευτική απόδοση 25,24%, που για την πενταετία 31/12/2012 - 31/12/2017 έφτασε το 36,72%.

Στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, η Interlife αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 7,56%, φθάνοντας τα 128 άτομα (31/12/2017) σε επίπεδο εταιρείας και τα 172 άτομα συνολικά σήμερα, σε επίπεδο Ομίλου. Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Interlife υλοποιεί το πρόγραμμα «προσφέρω …αλλιώς», στο πλαίσιο του οποίου συνεχίζει να στηρίζει πολλές κοινωνικές οργανώσεις.