Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 72,2% της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον όμιλο Allianz και ταυτόχρονα η δημόσια πρόταση με τιμή 7,8 ευρώ ανά μετοχή. Μόλις συγκεντρωθεί το 90%, θα αακολουθήσει η διαδικασία εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Σε φάση (υπερ)συγκέντρωσης ο κλάδος.

Όπως ανακοινώθηκε «σήμερα ο Προτείνων (σ.σ. Αllianz) υπέγραψε με διάφορους μετόχους συμφωνίες αγοραπωλησίας μετοχών, για την απόκτηση πριν το τέλος της Δημόσιας Πρότασης 19.181.256 μετοχών της Εταιρείας που εκπροσωπούν συνολικά το 72,2% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα :

1) η πρώτη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ του Προτείνοντος και μετόχων της Εταιρείας, μεταξύ των οποίων διευθυντικά στελέχη και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, για την απόκτηση συνολικά 5.313.400 μετοχών της Εταιρείας που εκπροσωπούν το 20.02% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας

2) η δεύτερη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ του Προτείνοντος και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) για την απόκτηση 4.125.552 μετοχών που εκπροσωπούν το 15,54% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας και

3) η τρίτη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ του Προτείνοντος και λοιπών μετόχων (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων μελών της οικογένειας Γεωργακόπουλου) για την απόκτηση 9.742.304 μετοχών που εκπροσωπούν το 36,71% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας

Όπως σημειώνεται, στα απώτερα σχέδια του Προτείνοντος είναι η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας με αυτές της θυγατρικής του ομίλου Allianz στην Ελλάδα με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Χρήστο Γεωργακόπουλο, η διατήρηση του ονόματος της Εταιρείας και η ενίσχυση του ρόλου του ομίλου Allianz στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης και εφόσον ο Προτείνων και τα Συντονισμένα Πρόσωπα θα κατέχουν ήδη συνολικά Μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ο Προτείνων:

(α) Θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των τριών μηνών από το τέλος της Περιόδου Αποδοχής, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Νόμου και την Απόφαση/644/22.4.2013 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ., και θα απαιτήσει τη μεταβίβαση σε αυτόν, σε τιμή ανά Μετοχή ίση με το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα, όλων των Μετοχών των υπολοίπων μετόχων, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη Δημόσια Πρόταση, (το «Δικαίωμα Εξαγοράς»).

(β) Θα υποχρεούται σύμφωνα με το άρθρο 28 του Νόμου να αποκτήσει χρηματιστηριακά όλες τις Μετοχές που θα του προσφερθούν εντός περιόδου τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης σε τιμή ανά Μετοχή ίση με το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα (το «Δικαίωμα Εξόδου»).
Ταυτόχρονα, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης, ο Προτείνων θα δημοσιοποιήσει και το Δικαίωμα Εξόδου των Μετόχων.

H κίνηση των Γερμανών και τα κριτήρια των πωλητών
Καθίσταται σαφές ότι η Allianz να διευρύνει την παρουσία της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς το μερίδιο που κατέχει είναι μικρό σε σύγκριση με το μέγεθός της και την παρουσία της ανά τον κόσμο. Άλλωστε και για το λόγο αυτό είχε ξεκινήσει από πέρυσι διερευνητικές επαφές με στόχο την ενίσχυσή της και μέσω εξαγορών.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλητές κινήθηκαν με βάση διάφορα κριτήρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η έλλειψη διάδοχης κατάστασης του μεγαλύτερου μετόχου της Ευρωπαϊκής Πίστης (Χρήστος Γεωργακόπουλος).

• Ο μεσοπρόθεσμος επενδυτικός χρονικός ορίζοντας της EBRD (κατέχει το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης, το οποίο απέκτησε προκειμένου να διευκολύνει την Τράπεζα Πειραιώς στη ρευστοποίηση του 30% που κατείχε στην ΕΥΠΙΚ και έτσι να ανεβάσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της). Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση στην Ευρωπαϊκή Πίστη εξελίχθηκε ως ιδιαίτερα κερδοφόρος για την EBRD, καθώς είχε αγοράσει το 15% προς μόλις 1,5 ευρώ ανά μετοχή και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχει εισπράξει πολύ υψηλά μερίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Allianz λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου το ένα ασφαλιστικό deal διαδέχεται το άλλο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων που θα εκμεταλλεύονται ισχυρές οικονομίες κλίμακας. Η Allianz μέσω της Ευρωπαϊκής Πίστης ενισχύει δραστικά τα μερίδιά της τόσο στα προϊόντα ζωής, όσο και στις γενικές καλύψεις.