Το «πράσινο» φως για τη διαδικασία εξυγίανσης φαίνεται ότι ανοίγει για την ιστορική εταιρεία «Δ.Ι. Φειδάς», (Boxer Φειδάς), η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία διευρύνει στα 15 χρόνια το χρόνο αποπληρωμής των οφειλών της εταιρείας προς τους ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο.

Με την απόφαση μένει να διευθετηθεί το θέμα που ανέκυψε με την προσημείωση ακινήτου της εταιρείας από τη ΦΑΕ (ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων) που συνδέεται με τη νέα χρηματοδότηση.

Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές και ειδικότερα με τις τράπεζες οι οποίες το έχουν εγγράψει με πρώτη προσημείωση προκειμένου να προχωρήσουν στη νέα χρηματοδότηση της εταιρείας ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.Πάντως η απόφαση του Πρωτοδικίου που ρυθμίζει τις οφειλές προς τους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και το δημόσιο αναμένεται ότι θα ξεμπλοκάρει το πρόβλημα.

Ειδικότερα, η απόφαση του Πρωτοδικίου προβλέπει την εξόφληση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό δημόσιο σε 180 δόσεις και ταυτόχρονα την διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων 136.973,15 ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και 1.078.392 ευρώ για την εφορία. Επίσης οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/5/2017 θα ρυθμίζονται σε 90 δόσεις.

Το σύμφωνο εξυγίανσης έχει την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών που είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Κύπρου Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Ανώνυμη Εταιρεία, που αντιστοιχούν στο 75% των οφειλών. Ως πρώτος χρόνος αποπληρωμής των οφειλών ορίστηκε ο το 2020. Επίσης με βάση την απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για οφειλές προς τους εργαζόμενους, 447.234,54 ευρώ, οι οποίοι θα αποπληρωθούν στο 100% και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει επίσης ότι η εταιρεία Φειδάς θα περάσει σε κερδοφορία. Από το 2019 θα εμφανίζει κέρδη, ύψους 1.509.398 έναντι ζημιών ύψους 567.333 το 2018. Σε μια δεκαετία, το 2029, το σχέδιο προβλέπει κέρδη ύψους 11.995.686 ευρώ.

Η εταιρεία, που συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας στην βιομηχανία υποδημάτων με την επωνυμία boxer, με την παραπάνω απόφαση εκτιμάται ότι θα καταφέρει να ανακάμψει από την δεινή θέση στην οποία περιήλθε ως αποτέλεσμα των παρενεργειών της οικονομικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις της ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ το 2009 κι έφτασαν στα 8,2 εκατ. ευρώ ευρώ το 2015.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά και την επέκταση της δραστηριότητας πέρα από παραγωγική και σε εμπορική, με διάθεση προϊόντων και μέσω e-shop είτε μέσω κατστημάτων τρίτων, με στόχευση σε μια διευρυμένη αγορά περί τα 600-700 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής και περί τα 300-350 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Προβλέπεται επίσης νέα τιμολογιακή πολιτική και προσαρμογή των λειτουργικών δαπανών με σκοπό τη σταδιακή μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική