Οδηγούν μία ελληνική επιχείρηση, με ακατανόητες έως ύποπτες ενέργειες, σε αναγκαστικό κλείσιμο. Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργίας της εταιρείας, αποφάσισε το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ, εξαιτίας του εξοντοτικού προστίμου που της επιβλήθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.

Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, «εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας», αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ, ενώ όρισε τον δικηγόρο Σεραφείμ Σωτηριάδη ως νομικό και ειδικό σύμβουλο για τον χειρισμό όσων θεμάτων σχετίζονται με τη διαδικασία πτώχευσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των πρώτων ενεργειών του για την έναρξη της διαδικασίας, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον ορισμό του Σταύρου-Κωνσταντίνου Παπασπύρου ως νέου γενικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων, εξαιτίας των εξελίξεων που δρομολόγησε η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Το εφετείο επικύρωσε την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2009, χρόνια προτού ο σημερινός βασικός μέτοχος -ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μέσω της Donskoy Tabak- εισέλθει στην καπνοβιομηχανία. Μετά την απόφαση, το αρμόδιο τελωνείο επέβαλε πριν από λίγες ημέρες περιορισμούς στη δραστηριότητα της επιχείρησης, ουσιαστικά «μπλοκάροντας» την κυκλοφορία των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Σε συνέχεια των εξελίξεων αυτών, η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας αποφάσισε να εκκινήσει την προετοιμασία διαδικασίας πτώχευσης.

Κρίσιμη ημέρα η αυριανή

Πηγές της εταιρείας δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, όλα θα κριθούν αύριο, Παρασκευή, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα πρόκειται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσε η εταιρεία «για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» σε βάρος της.

Παρότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για περιοριστικά μέτρα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, η εταιρεία ζητά -κατά τις ίδιες πηγές- την άμεση άρση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρις ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, προκειμένου έστω στο μεσοδιάστημα τα προϊόντα της να διακινούνται ομαλά.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ ενάντια στην προαναφερθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προερχόμενες από κύκλους της εταιρείας, η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Έκκληση για άμεση λύση από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Στο μεταξύ, έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό ‘‘πνεύμονα" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Στο κείμενο του ψηφίσματος, ο δήμαρχος Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον της ιστορικής καπνοβιομηχανίας. «Μια ιστορική εταιρεία, που διεσώθη μόλις χτες και μετετράπη από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται και πάλι στο σημείο "μηδέν", φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (...) Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Ανακοινώσεις υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας εξέδωσαν επίσης ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων-Μετόχων της ΣΕΚΑΠ και οι εργαζόμενοι που δεν είναι μέτοχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια της εταιρείας του ομίλου Σαββίδη το 2013, μετά τον δεύτερο διαγωνισμό για τη διάθεση του ποσοστού άνω του 50% που κατείχε στην εταιρεία η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σήμερα ο όμιλος ελέγχει πάνω από το 84% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ.