Η βιομηχανία φαρμάκων συνεισφέρει με 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας, όπως επισημαίνεται σε νέα μελέτη της Infobank Hellastat AE.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο σε κατάταξη εξαγώγιμο προϊόν, αποδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα του κλάδου στις εγχώριες εξαγωγές.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες είναι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, το 2017 η συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 902 εκατ. ευρώ έναντι 751 εκατ. ευρώ το 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση 20,1%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίστηκε στο 31,68%, ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Αυτό, σύμφωνα με την IBHS, συμβαίνει διότι η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα οι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Η μελέτη της IBHS επισημαίνει ότι η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι επιτακτική. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες του κλάδου θα είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη, μιας και δε θα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν τόσο υψηλά ποσά προς το Δημόσιο.

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 139 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,19% στα 4.497,4 εκατ. ευρώ, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 281,6 εκατ. ευρώ από 264,26 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 163,78 εκατ. ευρώ το 2016.