Προσωρινή «ανάσα», τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, πήραν η ΣΕΚΑΠ και οι εργαζόμενοί της, ύστερα από την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής να αναστείλει προσωρινά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που είχαν επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, διευκρίνισε: «Σήμερα συζητήσαμε με την Πρωτοδίκη, κυρία (Ελένη) Πιστόλα, τους λόγους για τους οποίους ζητάμε την αναστολή των αποφάσεων για τη ΣΕΚΑΠ. 'Εκανε λοιπόν δεκτό το αίτημά μας και ανέστειλε προσωρινά όλες τις αναγκαστικές πράξεις (σε βάρος της ΣΕΚΑΠ) έως τις 17 Ιανουαρίου».

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση αναστολής της διαδικασίας, που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία, και αν και αυτή γίνει δεκτή, τότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Εν αναμονή των εξελίξεων και τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, η ΣΕΚΑΠ θα μπορεί μετά τη σημερινή απόφαση να διακινεί ομαλά τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όταν την περασμένη Πέμπτη το Τελωνείο Ξάνθης κοινοποίησε στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου για τελωνειακές παραβάσεις που είχαν διαπραχθεί το 2009, η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- το αίτημα χορήγησης της προσωρινής διαταγής.

Η ατομική ειδοποίηση εστάλη μετά από την πρόσφατη (8/12/2017) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το εν λόγω πρόστιμο (σ.σ. ύψους 38,2 εκατ. ευρώ τότε, 44 εκατ. σήμερα με τις προσαυξήσεις), που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τις παραβάσεις του 2009. Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέζος χαρακτήρισε ώς "εσφαλμένη νομικά" την απόφαση του Εφετείου για το πρόστιμο.

Πλέον, εκκρεμεί η υποβολή της προσφυγής της εταιρείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, η οποία -όπως διευκρίνισε ο κ. Λυκουρέζος- θα γίνει «στο αμέσως προσεχές μέλλον». Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το πότε αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προερχόμενες από κύκλους της εταιρείας, η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Το πρόστιμο αφορά ενέργειες της χρήσης 2009, ενώ η ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια της εταιρείας Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, μετά τον δεύτερο διαγωνισμό για τη διάθεση του ποσοστού άνω του 50% που κατείχε στην εταιρεία η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σήμερα ο όμιλος ελέγχει πάνω από το 84% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ.