Συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα παραχώρησαν Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της οποίας υπερτόνισαν το πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές και το διακύβευμά τους, ενώ παρουσίασαν 12 προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για τη νέα θητεία του ευρωκοινοβουλίου (2019-2024).

Θα συμφωνούσα εν μέρει, οι άξιοι να πάνε στην Ευρωβουλή, δηλαδή, οι αξιότεροι, όπως ευαγγελίζεται ο ΣΕΒ. Αν δεν υπήρχε η μονολιθικότητα (και πολιτικών) απόψεων πολλών μελών του - ευτυχώς, όχι όλων - θα ήταν καλοδεχούμενη απολύτως η σημερινή του παρέμβαση. Με την έννοια ότι πράγματι στην Ευρωβουλή χρειάζεται να στείλουμε άξια και δημιουργικά στελέχη και όχι όπως μερικά-μερικά από τα μέχρι σήμερα, που απολάμβαναν όχι μόνο τον δικό τους μισθό, αλλά ταυτόχρονα φέσωσαν και τράπεζες με υπέρογκα δάνεια. Ενώ κάποιοι ήταν ή άφαντοι από τη συνολικότερη δράση του Ευρωκοινοβουλίου ή ασχολούνταν μόνο με δημόσιες σχέσεις. Ποιος, λοιπόν και με τι κριτήρια θα επιλέξει τους άξιους, που δεν θα πρέπει να θυμίζουν διάφορους "άριστους''; Φυσικά, ο πολίτης-ψηφοφόρος-φορολογούμενος-άνεργος-συνταξιούχος-αγρότης-φοιτητής και ο... ψυκτικός από το Περιστέρι. Εγώ λέω, ευτυχώς που παρίστατο και ο πάντα ήπιος, νουνεχής, διορατικός και δημοκρατικός σε όλα , Ευάγγελος Μυτιληναίος, που επισήμανε ιδιαίτερα - και μπράβο του - τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλιώς η πλάστιγγα θα έγερνε επικίνδυνα, δυστυχώς...

Φέσσας και Μυτιληναίος σημείωσαν πως το μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δε συνάδει με την υποτίμηση που, παραδοσιακά, εισπράττουν οι Ευρωεκλογές από τα κόμματα και τους ψηφοφόρους. Οι δύο άνδρες απεύθυναν έκκληση στους Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών και να ψηφίσουν άξιους και υπεύθυνους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι με τη σειρά τους θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσει να σταθεί μόνη στο παγκόσμιο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα βοηθήσει τις χώρες να σταθούν καλύτερα στον παγκόσμιο χάρτη, με ανταγωνιστικές οικονομίες και καλύτερες θέσεις εργασίας. «Τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή στην Ευρώπη είναι προφανή άρα δεν τίθεται θέμα να αμφισβητηθεί κατά πόσο η Ευρώπη ωφέλησε την Ελλάδα αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει μόνο μέσω της Ευρώπης μπορούν να απαντηθούν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Mυτιληναίος σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, αλλά παρ’ όλ’ αυτά το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο διάλογο έχει κυριαρχήσει το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Επισήμανε ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες καθώς η άνοδος του λαϊκισμού οδηγεί την ήπειρο και τις χώρες της σε μια εσωστρέφεια. Επιπροσθέτως, τόνισε πως μόνο μία ισχυρή και ενιαία Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σημαντικές προκλήσεις όπως οι εμπορικοί πόλεμοι και το Brexit.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν τις προτεραιότητες και τις θέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη νομοθετική περίοδο (2019-24), καθώς και τις βασικές προκλήσεις που αφορούν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με άξονες, μεταξύ άλλων, τη βιομηχανική πολιτική, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την εσωτερική αγορά ενέργειας, το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία, το ανθρώπινο δυναμικό, την απασχόληση, την ψηφιακή Ευρώπη και τα φορολογικά θέματα.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ εισηγείται τα εξής:

  • Συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε καίριες Επιτροπές του EK και αναβάθμιση της εμπλοκής τους.
  • Πολιτικές, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της βιομηχανίας στο 12% ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15%.
  • Ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας με απλό τρόπο που να ευνοεί τη σύγκλιση με την Ευρώπη και να αποτρέπει το ρυθμιστικό ζήλο (gold-plating) που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα.
  • Αναμόρφωση των ενισχύσεων στην Εσωτερική Αγορά Ενέργειας, με τρόπο που να ενισχύεται η παραγωγή και να αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες, παράλληλα με χορήγηση της αντιστάθμισης, με τρόπο που θα διασφαλίζει προστασία από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2 και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
  • Προστασία από τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή έκθεση σε ανταγωνισμό από χώρες και επιχειρήσεις χωρίς αντίστοιχες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, παράλληλα με εισαγωγή παγκόσμιων μηχανισμών τιμολόγησης με κατεύθυνση την εναρμόνιση, και δημιουργία παγκόσμιας τιμής άνθρακα.
  • Νέο ΕΣΠΑ που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη, με σχεδιασμό για μετρήσιμη βελτίωση επιχειρηματικών χαρακτηριστικών και αναμόρφωση των ποσοστών Κρατικών Ενισχύσεων προκειμένου να αντανακλώνται και οι συνέπειες της κρίσης στο ΑΕΠ των ελληνικών (και άλλων) περιφερειών.
  • Δράσεις και υποδομές για την ταχεία βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων στην κυκλική οικονομία ενόψει των νέων, φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Διασφάλιση του μικρότερου δυνατού κόστους για φορολογούμενους και επιχειρήσεις από την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων εποπτείας των συστημικών τραπεζών και ουσιαστική πρόοδο προς το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
  • Υποστήριξη για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων με νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, ενημέρωσης και αξιοποίησης καλών πρακτικών.
  • Προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επενδυτικών φορέων με αντικείμενο ψηφιακές δεξιότητες και 4η βιομηχανική επανάσταση.
  • Στήριξη της ικανότητας προσαρμογής στις νέες φορολογικές Οδηγίες, με έμφαση στα σημεία που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Βελτίωση των επενδύσεων για την ολοκλήρωση των παραγωγικών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για αστικό περιβάλλον, δίκτυα και υποδομές.

ΣΕΒ Ευρωεκλογές 2019: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει

Στις 26 Μαΐου, ψηφίζουμε για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 βουλευτές με πενταετή θητεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συννομοθετεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι αποφάσεις του μας επηρεάζουν όλους. Μόνο την τελευταία 5ετία, το ΕΚ αποφάσισε για πάνω από 600 προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το 80% των αποφάσεών του έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους νόμους του Ελληνικού κράτους.

Η ερχόμενη 5ετία είναι κρίσιμη για την ενωμένη Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο, γιατί θα θέσει τις βάσεις για πολλές από τις μακρόπνοες πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά παγκοσμίως, με ΑΕΠ που ξεπερνάει τα €15 τρισ., ενώ το Ευρώ είναι το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο. Είναι πρωτοπόρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τρίτες χώρες. Παρά την κρίση και τις προκλήσεις που μας κληροδότησε, η Ευρώπη παραμένει παγκόσμιος πρωταθλητής στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ είναι η ήπειρος με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως.
Από την άλλη, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού. Η ανταγωνιστικότητά της στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη φθίνει, ενώ η ικανότητά της να καινοτομεί υστερεί σημαντικά, σε σχέση με χώρες όπως οι Κίνα, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, η Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό επίτευγμα που δημιούργησε και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες. Tο 80% των θέσεων εργασίας στην ΕΕ είναι στον ιδιωτικό τομέα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδύουν, δημιουργούν δουλειές και μεγεθύνουν την οικονομία, αξιοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις τα σημαντικά πλαίσια στήριξης και χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Το 2016, οι επιχειρήσεις επένδυσαν πάνω από €200 δισ. για Έρευνα και Καινοτομία, €50 δισ. για επαγγελματική κατάρτιση, ενώ κατέβαλαν πάνω από €2 τρισ. σε φόρους. Στο κατώφλι μιας νέας εποχής πολιτικών, κοινωνικών και τεχνολογικών αλλαγών, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να υποστηριχθεί.

Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά των άλλων χωρών της Ευρώπης σχεδόν σε όλους τους τομείς, δείκτες και κατατάξεις.

Στις 26 Μαΐου, για την Ελλάδα κρίνεται η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής και επιρροής επί των κρίσιμων αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρώπη σε σχεδόν καθημερινή βάση. Οι αντιπρόσωποί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να υποστηρίξουν τις καίριες προτεραιότητες της παραγωγικής βάσης της χώρας, των εργαζομένων και όλων των πολιτών.

Γι’ αυτό στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι η συμμετοχή όλων μας στις Ευρωεκλογές είναι σημαντική.