(Upd - 20:30). Το πολυνομοσχέδιο περιέχει μακροχρόνια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, ρυθμίσεις με... αναπτυξιακό αποτύπωμα (sic), αλλά είναι αποσπασματικό, με στρεβλώσεις και δυσκαμψίες, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ώστε, τα μνημόνια είναι αδίκως «δαιμονοποιημένα» και εξαρχής «είχαν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό κράτους και αγορών», κύριοι του ΣΕΒ; Λογική και ταξική η θέση, απλά να θυμίσουμε ποιοί έστελναν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, συνεχή ραπόρτα στους Θεσμούς, στους δανειστές δηλαδή, για το τι πρέπει και πως να γίνει στην Ελλάδα και ειδικά στις εργασιακές σχέσεις και στα θέματα (αν)ασφάλισης των εργαζομένων. Όσο για την τωρινή κριτική του οργάνου των εργοδοτών, αποτελεί την επιτομή του ''ήξεις, αφήξεις'' και του ανικανοποίητου...

«Το πολυνομοσχέδιο περιέχει, κυρίως, παρεμβάσεις που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που, κατά κανόνα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελούν μακροχρόνια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας και εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, των αγορών, της κοινωνικής πολιτικής, της διοικητικής μηχανής», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Κάνει λόγο επίσης για «ρυθμίσεις με αναπτυξιακό αποτύπωμα», παρ' όλες όπως σημειώνει «τις διατηρούμενες στρεβλώσεις και δυσκαμψίες, σε ορισμένα θέματα που αποτελούν τη θετική όψη των κατά τα λοιπά «δαιμονοποιημένων» μνημονίων, που εξαρχής είχαν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό κράτους και αγορών».

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον ΣΕΒ το πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο για ένα νομοσχέδιο «μωσαϊκό» μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά και διστακτικότητα, καθώς ακόμη και για τα συγκεκριμένα πεδία που επιλέγονται να μεταρρυθμιστούν υπάρχουν παρεμφερή, εξίσου σημαντικά ή και σημαντικότερα θέματα που περιμένουν λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις οικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αξίζουν στήριξης.

Ιδιαίτερα θετικά κρίνει ο ΣΕΒ τις ρυθμίσεις για την εξορυκτική βιομηχανία, τα επιχειρηματικά πάρκα, τους πλειστηριασμούς, την αγορά ενέργειας, την εφοδιαστική αλυσίδα, την κτηματογράφηση, τις απαλλοτριώσεις, τη μεταφορά 14 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Επιφυλάξεις εκφράζει ωστόσο αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση, την αποζημίωση φαρμάκων καθώς και την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, καθώς όπως σημειώνει δεν έχουν τύχει συστηματικής διαβούλευσης και χρήζουν αλλαγών.

«Οι ρυθμίσεις για τα φορολογικά κίνητρα θα πρέπει να είναι οριζόντιες, εκτεταμένες και χωρίς περιττές γραφειοκρατικές εγκρίσεις, εάν είναι να έχουν κάποιο αποτέλεσμα και όχι να σηματοδοτούν κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα», τονίζει.

Επίσης χαρακτηρίζει εξαιρετικά θετική την πρόβλεψη για εφεξής αποκλειστική υποχρεωτική διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο «καθώς αναμένεται να αυξήσει την διαφάνεια αλλά και την ταχύτητα της διαδικασίας και να συμβάλει στην συρρίκνωση του φαινομένου ανάπτυξης στρατηγικών κακοπληρωτών που πλήττει την οικονομία και την αγορά».

Παράλληλα ο ΣΕΒ κάνει λόγο παλινδρόμηση κυβέρνησης και Θεσμών με το «ξήλωμα» ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ και την υπαγωγή τους στον έλεγχο του Υπουργού Οικονομικών, ρύθμιση που όπως σημειώνει αφήνει περιθώρια για «πολιτικοποίηση» των φορολογικών ελέγχων και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη διάκριση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Τέλος, η ρύθμιση για τις απεργίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αποτελεί οριακή αλλαγή καθώς απαιτείται συνολική επανεξέταση του συνδικαλιστικού νόμου.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμη ότι οι οιμωγές των θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων από το πολυνομοσχέδιο επειδή καταργούνται προνόμια, αποδεικνύουν και την αναγκαιότητα των εισαγόμενων ρυθμίσεων.

Από την άλλη μεριά, η προσπάθεια της κυβέρνησης να οριοθετήσει την έκταση του ανταγωνισμού σε ορισμένους κλάδους καταλήγει σε ρυθμίσεις δεύτερης επιλογής που προσπαθούν να ακροβατήσουν ανάμεσα στα συμφέροντα των θιγόμενων και την ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού πλαισίου άσκησης οικονομικής δραστηριότητας που έχει ανάγκη η χώρα (φαρμακεία, αρτοποιεία, κομμωτήρια, κλπ.).

SEV11.1

Δείτε εδώ το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία με τίτλο: Πολυνομοσχέδιο αποσπασματικό, με δυσκαμψίες αλλά και αναπτυξιακό αποτύπωμα!