«Ανάσταση» των δύο διαγωνισμών για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά… το Πάσχα προεξοφλεί ως το ταχύτερο δυνατό σενάριο η αγορά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, που μαζί με τις προσαυξήσεις κινούνται στα επίπεδα των 700 εκατ., έχουν βγει προς πώληση σε δύο διακριτούς διαγωνισμούς:

– Ο ένας αφορά έκταση περίπου 300 στρεμμάτων και διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή που έχει τοποθετήσει το Δημόσιο. Ο εν λόγω διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, καθώς υποβλήθηκε μόνο μία ανταγωνιστική προσφορά, ύψους 15,1 εκατ., που κρίθηκε χαμηλή από τη γενική συνέλευση των πιστωτών (δηλαδή κυρίως το Δημόσιο) που συγκάλεσε ο ειδικός διαχειριστής.

Ο δεύτερος διαγωνισμός διενεργείται από την ΕΤΑΔ στις 5 Φεβρουαρίου, είναι ηλεκτρονικός και αφορά τα υπόλοιπα περίπου 300 γειτνιάζοντα στρέμματα, που περιλαμβάνουν και την κτιστή δεξαμενή 5, αλλά σε αυτόν έχει τεθεί ως ελάχιστο τίμημα το ποσό των 55 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η ΕΤΑΔ ζητάει για έκταση παρόμοια με αυτή του ειδικού διαχειριστή, που όμως δεν διαθέτει κανέναν εξοπλισμό, ποσό υπερτριπλάσιο από την προσφορά που έλαβε το γειτονικό κομμάτι. Ο διαγωνισμός αυτός της ΕΤΑΔ αναμένεται να καταστεί άγονος και να προκηρυχθεί εκ νέου με χαμηλότερο τίμημα.

Στο μεταξύ, ο ειδικός διαχειριστής πρέπει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για το δικό του τμήμα των ναυπηγείων. Για να μπορέσει να γίνει αυτό χρειάζεται να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, που είναι και το επισπεύδον υπουργείο, για παράταση της διάρκειας της ειδικής διαχείρισης. Κάτι το οποίο αναμένεται να «τρέξει» αμέσως μετά τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, δεν αναμένεται να νομοθετηθεί δυνατότητα προσδιορισμού ελάχιστου τιμήματος και για τον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης, κάτι που η ίδια φέρεται να ζητάει, τόσο για νομικούς λόγους όσο και γιατί ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν πως η χαμηλή προσφορά που υποβλήθηκε, τα 15,1 εκατ. στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης, ήταν αποτέλεσμα του υψηλού ελάχιστου τιμήματος που έθεσε η ΕΤΑΔ: Με δεδομένο ότι ο ένας επενδυτής, η Pyletech συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου που έχει εμπράκτως ενδιαφερθεί, επιδιώκει να αγοράσει το σύνολο των 600 στρεμμάτων, καθίσταται σαφές το σκεπτικό των παραπάνω ανησυχιών. Το Δημόσιο φέρεται να θεωρεί εύλογο ένα τίμημα της τάξεως των 70-80 εκατ. και για τα δύο τμήματα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όποιος αποκτήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα χρειαστεί να καταβάλει και επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 10 εκατ. για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και την εκμίσθωση αιγιαλού και άλλων εξόδων. Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, χωρίς όμως να μεταφραστεί σε ανταγωνιστική πρόταση στον διαγωνισμό που ήδη έγινε, και η ONEX, που επιχειρεί να αποκτήσει μέσω του πτωχευτικού δικαίου τα ανταγωνιστικά Ναυπηγεία Ελευσίνας αναλαμβάνοντας ρυθμισμένες υποχρεώσεις της τάξεως των 270-300 εκατ. ευρώ περίπου.

Καθίσταται σαφές ότι το σύνθετο διαγωνιστικό οικοδόμημα μέσω του οποίου επιχειρείται να εκποιηθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα χρειαστεί κατ’ ελάχιστον δύο με τρεις μήνες ακόμα, συμπληρώνουν πηγές της αγοράς. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει μέχρι στιγμής μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ωριμάσει και να κλείσει τις δύο διαδικασίες.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τελικά εμφανίστηκε μόνο μία ανταγωνιστική προσφορά, ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία έχουν δείξει αρκετοί ελληνικοί και κυρίως ξένοι όμιλοι που, εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταβάλουν σημαντικά κεφάλαια, ειδικά χωρίς ορατότητα για πιθανή εξασφάλιση συμβάσεων από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: kathimerini.gr