Με την οικονομική ευρωστία που αποκτά η Vivartia, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συναλλαγής με τη CVC Capital Partners, γίνεται καταλύτης εξελίξεων για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας βολιδοσκοπώντας τουλάχιστον δύο ακόμη εταιρείες του κλάδου.

Την ίδια ώρα πηγές της αγοράς αναφέρουν πιθανή εμφάνιση και νέου fund στον κλάδο, όπου δυνητικό deal της Vivartia με τη Δωδώνη θα απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), που είναι η μεγαλύτερη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, με 11 θυγατρικές. Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία προετοιμάζεται για την επιστροφή της αγοράς σε κανονικές συνθήκες ζήτησης επενδύοντας 35 εκατ. ευρώ το 2021. Δίνει έμφαση τόσο στην ενίσχυση της δυναμικότητας των πέντε εργοστασίων της, με νέες γραμμές παραγωγής φέτας και γιαούρτης όσο και στις νεοαποκτηθείσες εταιρείες: αναψυκτικών Κλιάφα Α.Ε. και εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού Δουμπιά – Μαλαματίνα Α.Ε. Σε επίπεδο ομίλου το 2020 έκλεισε με κύκλο εργασιών 404 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 8,31% και EBITDA 52 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 6,12%. Αύξηση 27,94% σημειώθηκε και στην εισκόμιση ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος και 6,67% στην εισκόμιση αγελαδινού.

Η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα (Vivartia), που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά, με βάση τις πωλήσεις του 2019. Εμφάνισε κύκλο εργασιών 236,6 εκατ. ευρώ (629,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου) έναντι 303,5 εκατ. ευρώ της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην ίδια χρήση. Διαθέτει τέσσερις μονάδες και συνεργάζεται με πάνω από 1.100 παραγωγούς γάλακτος, απορροφώντας το 25% της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Επίσης διαθέτει θυγατρική στη Βουλγαρία, με ηγετικά μερίδια στην τοπική αγορά, ενώ της ανήκει κατά 43,2% η Μεβγάλ, η οποία με κύκλο εργασιών 114 εκατ. ευρώ το 2019 είναι στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Πού στήνονται deals

Από την πλευρά της η ΔΩΔΩΝΗ, διαθέτει θυγατρικές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και Κύπρο, όπου έχει παραγωγική μονάδα. Ανήκει σε ποσοστό περίπου 94% στην ρωσικών συμφερόντων SI Foods Limited, που ελέγχεται από την Lime Capital, η οποία έχει επενδύσει επίσης στην Unismack, που παράγει τα προϊόντα χωρίς γλουτένη Wellaby’s στο εργοστάσιό της στο Κιλκίς. Πιθανό deal Vivartia και Δωδώνη αναμένεται να συμπαρασύρει και άλλες, κυρίως υπό αναδιάρθρωση εταιρείες του ευρύτερου κλάδου, με την Κολιός να έχει πρωταγωνιστήσει σε σχετικά σενάρια. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μετά τη Δωδώνη στον κλάδο τυροκομικών προϊόντων, με τζίρο 97,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία άλλωστε είχε το δανειακό βάρος της MIG 550 εκατ. ευρώ, με εξασφαλίσεις μεταξύ άλλων τη συμμετοχή της στη Vivartia, τον περασμένο Απρίλιο υπέγραψε τις συμβάσεις για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Κολιός, από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου που εγκρίθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Επιπλέον, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία στο τέλος του 2019, οι δοθείσες εγγυήσεις της Δωδώνη κάλυπταν μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 28,7 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι επιδόσεις της Δωδώνη

Εν τω μεταξύ, σήμερα η Δωδώνη, όπως σημειώνουν στελέχη της, παράγει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, από 100% ελληνικό γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ένα δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών - τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα - με δραστηριότητα κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου. Συνδέεται με περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά και διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες, με κύριες αγορές ΗΠΑ, Καναδά, αραβικές χώρες, Σκανδιναβία, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Ισπανία, Ισραήλ και Κίνα. Ο κύκλος εργασιών της Δωδώνη το 2019 ανήλθε σε 107,59 εκατ. ευρώ (107,61 εκατ. ευρώ για τον όμιλο) με μικτά αποτελέσματα 20,91 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 2,19 εκατ. ευρώ (2,25 εκατ. ευρώ για τον όμιλο). Όσο για το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο Euro2day.gr η εταιρεία, έκλεισε με διψήφια αύξηση πωλήσεων, με κυρίαρχους κωδικούς την ομώνυμη φέτα ΠΟΠ, που είναι η Νο1 φέτα σε πωλήσεις στην Ελλάδα, και το στραγγιστό κλασικό γιαούρτι.

Αντίστοιχα ενισχυμένη είναι και η κερδοφορία ενώ η εταιρεία εμφάνισε επίσης αύξηση 14% στις εικσομίσεις γάλακτος. Ανήλθαν σε 77.500 τόνους αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος (από 70.000 τόνους αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα που επεξεργάστηκε το 2019). Τα στοιχεία δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση εξαγωγών το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Η δυναμική στο γιαούρτι

Στους ισχυρούς του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας περιλαμβάνεται επίσης η ΦΑΓΕ και η Κρι-Κρι, με κύκλο εργασιών 129,5 εκατ. ευρώ και 113 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται για τους δύο ισχυρούς παίκτες της αγοράς γιαουρτιού, η αξία της οποίας στο οργανωμένο λιανεμπόριο εκτιμάται ότι άγγιξε τα 270 εκατ. ευρώ το 2020. Eίναι δε σταθερά αναπτυσσόμενη και προσφέρει πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους στις γαλακτοβιομηχανίες συγκριτικά με το γάλα - εξού και η συνεχής τοποθέτηση νέων προϊόντων στα ράφια των supermarket και ο ισχυρός ανταγωνισμός όλων των μεγάλων παικτών της αγοράς, τόσο των παραγωγικών όσο και των εισαγωγικών επιχειρήσεων. Στις τελευταίες σημειώνεται η Friesland, με τζίρο 275 εκατ. ευρώ το 2019 αλλά και η Danone με 9,8 εκατ. ευρώ.

Η αγορά και η φέτα, ναυαρχίδα των ΠΟΠ

Όσο για την αξία της αγοράς στο ράφι, όπως μετράται από τις πωλήσεις στα supermarket, εκτιμάται με βάση στοιχεία της Nielsen που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr στα 1,6 δισ. ευρώ το 2020 από 1,5 δισ. ευρώ το 2019, με ναυαρχίδα το τυρί, μια κατηγορία με μερίδιο πάνω από το ήμισυ της αγοράς που σε ορισμένες κατηγορίες αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μαλακά τυριά, που αφορούν σχεδόν 30% της αγοράς τυροκομικών προϊόντων. Εξάγεται πάνω από 50% της εγχώριας παραγωγής, κυρίως η φέτα, ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, που ήρθε στη δημοσιότητα πρόσφατα με αφορμή την υπόθεση διακίνησης σε γερμανικά supermarket παραποιημένης φέτας από την εταιρεία Όμηρος. Η εταιρεία έχει προσωρινά στερηθεί την πιστοποίηση για παραγωγή φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες από τα μέσα Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία κατάρτισης πορίσματος είναι στην τελική ευθεία και πιθανόν θα υπάρξουν ανακοινώσεις λίγο πριν ή μετά το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι η Όμηρος, είναι καθαρά εξαγωγική εταιρεία και με βάση τον ισολογισμό του 2019 εμφανίζει κύκλο εργασιών 26,7 εκατ. ευρώ. Είναι μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία στην κατάταξη της βιομηχανίας τυροκομικών προϊόντων, που αποτελεί υποσύνολο της γαλακτοβιομηχανίας, με ηγέτες της κατηγορίας τις εταιρείες Δωδώνη και Κολιό και ακολούθως την Ήπειρος (με 43,4 εκατ. ευρώ), την Καραλης (33,5 εκατ. ευρώ), τη Ρούσσας (31,157 εκατ. ευρώ) και τη Μπιζιος (27,2 εκατ. ευρώ).