Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών εμπόδισε τον όμιλο αυτοκινητοβιομηχανιών Stellantis, ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση των Peugeot-Citroen και Fiat-Chrysler, να παραγάγουν 190.000 οχήματα κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, όμως δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για τις πωλήσεις, ανακοίνωσε ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων της Ευρώπης.

Ο όμιλος με τις 14 μάρκες (ανάμεσά τους οι Jeep και Maserati) προειδοποιεί πως η έλλειψη ηλεκτρονικών τσιπ, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως στην Ασία και η ζήτησή τους είναι πολύ μεγάλη σε όλο τον κόσμο, θα διαρκέσει και θα έχει «μεγαλύτερο αντίκτυπο» το δεύτερο τρίμηνο, πριν υπάρξει βελτίωση κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

Όπως συμβαίνει και με τη Ford ή τη Volkswagen, τα εργοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν δεν διαθέτουν αυτά τα εξαρτήματα που έχουν γίνει πανταχού παρόντα στα οχήματα, ενώ αντιμετωπίζουν τον πολύ ισχυρό ανταγωνισμό των εταιρειών πληροφορικής, αφότου η πανδημία επιτάχυνε τη διάδοση της τηλεργασίας και της ψυχαγωγίας στο σπίτι.

Η έλλειψη έπληξε οκτώ από τα 44 εργοστάσια του ομίλου

Οκτώ από τα 44 εργοστάσια του ομίλου Stellantis πλήττονται αυτή τη στιγμή από την έλλειψη αυτή καθώς αναγκάζονται να παίρνουν μέτρα που κυμαίνονται από την αναστολή της λειτουργίας ορισμένων γραμμών συναρμολόγησης μέχρι το μέτρο της προσωρινής ανεργίας μέρους του προσωπικού τους, ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Ρίτσαρντ Πάλμερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα αποθέματά μας μειώθηκαν, ιδιαίτερα στη βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Πάλμερ.

Δεν επηρεάστηκαν όμως οι πωλήσεις

«Αυτό μας επιτρέπει επίσης να ενεργούμε πιο αποτελεσματικά, με ένα μικρότερο απόθεμα», κάτι που είναι καλό για την «αποδοτικότητα» του ομίλου, διευκρίνισε ο οικονομικός διευθυντής.

Ο όμιλος παρουσίασε τζίρο 34,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο Stellantis πούλησε κατά το πρώτο τρίμηνο 1,576 εκατομμύρια οχήματα, ένας αριθμός που αντικατοπτρίζει «την ισχυρή ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών και την καλή επιδοση των λιανικών πωλήσεων», σύμφωνα με τον Stelantis.